U CRNOGORSKIM DOMAĆINSTVIMA VIŠE ORUŽJA NEGO KOMPJUTERA: Ko će to da razoruža

    5 meseci pre 457 pregleda Izvor: monitor.co.me

Foto : Uprava policije –

Prema podacima Ministarstva unutrašnih poslova, u Crnoj Gori je izdato  više od 100.000 oružnih listova. Nelegalnom oružju se broj ne zna, ali su procjene da ga ima isto koliko i legalnog. Optimističkije policijske procjene govore o brojci od 40.000 do 80.000 komada nelegalnog oružja.

Četrnaestogodišnjak i osamnaestogodišnjak u utorak su uhapšeni u Plavu zbog vatrenog oružja. Policija je u kući, koju koristi maloljetnik, pronašla i oduzela automatsku pušku marke CZ, sa okvirom u kojem se nalazilo 14 komada municije, RAP sa tri okvira za oduzetu automatsku pušku, pušku marke ‘CZ’ M48 u ilegalnom posjedu, pušku marke ‘mauzer’ sa važečim oružnim listom, 1.029 komada municije kalibra 7,62mm, vazdušnu pušku i jedan lovački nož. Policija je saopštila i sumnjaju da su maloljetnik i 18-godišnjak „iz kuće iznosili automatsku pušku i odlazili na obližnju planinu kako bi vježbali gađanje iz navedenog oružja“.

Istog dana na jugu, kotorska policija je kontrolom 18-godišnjaka iz Risna u njegovom automobilu, na školskom parkingu, pronašla više komada noževa, bodeža i metalnih bokseva.

Pojačana kontrola policije uslijedila je nakon dva masovna ubistva koja su se u dva dana desila u Srbiji. „Izvršićemo gotovo potpuno razoružanje Srbije“, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uslijedile su mjere koje je donijela Vlada Srbije – u narednih šest mjeseci sprovešće se kontrola svih vlasnika oružja tokom koje će se provjeravati da li oni čuvaju oružje na bezbjedan način i da li je na adekvatan način spriječen pristup oružju i municiji maloljetnicima i drugim neovlašćenim licima; procedure za izdavanje novih dozvola biće dodatno pooštrene, a MUP će izdati i moratorijum na izdavanje bilo kakvog oružja u naredne dvije godine.

„Neke procene idu od toga da ima 900.000 komada oružja u posedu građana i barem isto toliko u nelegalnom posedu, dok druge čak pokazuju da je tri puta više nelegalnog oružja“, izjavio je za Dojče vele (DW) direktor istraživanja u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović. On je dodao da „prema zvaničnim podacima MUP-a od pre dve godine, u Srbiji je bilo 920.000 komada oružja, a u međuvremenu je vraćeno 50-60.000 komada“.