U Hitnoj pomoći u Pljevljima stari problemi koje niko ne rešava

    2 godine pre 1251 pregleda Izvor: PV Informer

Iako se Redakcija PV Informer-a i ranije obraćala rukovodstvu Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zbog toga što je po nečijoj odluci Pljevljima pripala samo jedna ekipa – tim za Hitnu medicinsku pomoć, dok u okruženju veći gradovi imaju dvije ekipe – tima za Hitnu medicinsku pomoć, ništa se nije promjenilo. Nekoga ko odlučuje o tome očito ne zanima nezadovoljstvo građana Pljevalja, jer se dešava da kad bude hitan slučaj, a doktor i medicinsko osoblje su u tom trenutku na terenu u udaljenom seoskom području ili u kućnoj posjeti u okviru opštine, u Hitnoj medicinskoj službi u Pljevljima građanima može pomoći samo medicinska sestra – tehničar iako su u specifičnim situacijama i minute važne da bi se efikasnom reakcijom spasio nečiji život.

Ponavlja se stara praksa, posebno u ljetnjem periodu u vrijeme godišnjih odmora, a da ne govorimo o eventualnim bolovanjima, da i ta jedna ekipa – tim koji je formiran po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije u kompletnom sastavu pa se povremeno dešava da je broj doktora u rotaciji smanjen na najmanju moguću mjeru što sigurno predstavlja veliko opterećenje u njihovom radu i izaziva zamor zbog kratkog vremena za odmor što može imati uticaj na kvalitet pružene pomoći pacijentima.

Samo za 8 dana avgusta u Hitnoj medicinskoj pomoći u Pljevljima pregledana su ukupno 283 pacijenta, obavljene 42 kućne posjete, 22 transporta i intervenisano u dvije saobraćajne nesreće. Sasvim je jasno da prilikom svakog izlaska ekipe na teren zbog saobraćajne nesreće ili kućne posjete u okviru pljevaljske opštine, postoji rizik da u tim momentima zbog nepostojanja doktora u prostoriji Hitne medicinske pomoći ne može biti omogućena blagovremena reakcija stručnih lica.

U julu mjesecu u službi Hitne pomoći u Pljevljima, pregledano je ukupno 1118 pacijenata, obavljeno 106 kućnih posjeta, izvršeno 59 transporta bolesnika i intervenisano u 10 saobraćajnih nesreća od kojih je posebno bila zahtjevna saobraćajna nesreća kod TE „Pljevlja“ sa velikim brojem povrijeđenih osoba.

Zbog svega toga krajnje je vrijeme da Pljevlja dobiju i drugu ekipu Hitne medicinske pomoći kako postoji u pojedinim gradovima u okruženju i da se nadležno Ministarstvo zdravlja pozabavi hroničnim nedostatkom doktora specijalista u Pljevljima jer je očito da građani Pljevalja nisu zadovoljni načinom na koji se nadležno Ministarstvo brine o njihovom zdravlju.

Redakcija web portala PV Informer se već jednom obraćala po istom problemu rukovodstvu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Podgorici ali je očito da ništa nije urađeno da se poveća kvalitet pruženih usluga navedene institucije.

Prenosimo ponovo kompletan odgovor na naše obraćanje u vezi navedene teme :“

JZU ZAVOD ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ 

CRNE GORE PODGORICA Broj 5266 Podgorica, dana 30.05.2019. godine 

ODGOVOR NA PITANJA REDAKCIJE PV INFORMER-A 

Poštovani, 

Jedinici za HMP u Pljevljima je zaposleno 5 doktora medicine, od kojih je jedan na specijalizaciji za potrebe HMP Pljevlja, i 14 medicinskih tehničara i vozača. Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta iz 2015. godine predviđeno je 5 doktora medicine i 16 tehničara i vozača. 

Pogrešno se tumači broj ljekara koji se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, jer se ta brojka odnosi na sve prijavljene ljekare koji su završili medicinski fakultet, a nama su za zasnivanje radnog odnosa neophodni ljekari sa obavljenim pripravničkim stažom i položenim stručnim ispitom. 

Opština Pljevlja se nalazi u planinskim predjelima i pokriva teritoriju površine 1346m2, u dužini od 60km i prosječnoj širiniod 25km, nepovoljni vremenski uslovi u zimskom periodu i razudjenost terena u mnogome otežavaju rad naših ekipa, pri čemu naglašavamo izuzetnu saradnju sa Službom zaštite i spašavanjea opštine Pljevlja. U slučaju kada se naša ekipa nalazi na terenu radi pružanja hitnih zdravstevnih usluga, u prostorijama HMP Pljevlja ostaje medicinski tehničar, koji. ukoliko se u tom periodu javi pacijent za pregled, obavještava doktora na terenu, a pacijenta u slučaju potrebe usmjerava na pregled kod ljekara u Domu zdravlja, čije je radno vrijeme od 07-21h, a vikendom prema rasporedu rada DZ. Ukoliko je ovo slučaj u noćnim satima, kada DZ ne radi, medicinska usluga je dostupna u Opštoj bolnici Pljevlja. 

Jedinica za HMP u Pljevljima je opremljena svom neophodnom medicinskom opremom i posjeduju dva sanitetska vozila, jedno marke Lada Niva iz 2012. godine koja je namijenjena za terenske intervencije na teško pristupačnim terenima i u zimskim uslovima. Drugo vozilo Jedinice HMP Pljevlja je reanimobil marke Ford iz 2016 godine, opremljen kompletnom savremenom opremom za zbrinjavanje traumatizovanih pacijenata na prehospitalnom nivou, kao i opremom za monitoring i reanimaciju pacijenata. 

Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb, 81000 Podgorica, Crna Gora Tel: +382 20 226 081; Fax: +382 20 226 082 

Web site: www.zhmp.org 

Zaposleno medicinsko osoblje u svim jedinicama Zavoda, pa tako i u HMP Pljevlja, je 2016. godine, projektom koji je organizovalo Minsitarstvo zdravlja prošlo obuku kojom su unapređena postojeća i stečena nova znanja o zbrinjavanju povređenih i životno ugroženih pacijenata. Takođe su prošli obuku prestižnog PHTLS kursa- internacionalnog programa za prehospitalno zbrinjavanje povrijeđenih, koji je nastao u SAD-u, promoviše kritičko razmišljanje, kao osnov za kvalitetno prehospitalno zbrinjavanje povređenih i smanjenje mortaliteta i invaliditeta. 

U sklopu Zavodu za HMP postoji Edukativni centar gdje zaposleni kontinuirano uvježbavaju i nadogradjuju postojeća znanja i vještine. 

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je ustanova koja svoje usluge pruža u vremenu od 00-24 Casa, svakodnevno, 365 dana u godini, a broj stanovnika na području Crne Gore koji gravitira ka Zavodu je 625.266. U toku protekle godine na nivou Zavoda je obavljeno 263.423 pregleda u ambulanti i 52.185 kućnih posjeta, od kojih je 14.556 transportovano na sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Svakodnevno dobijamo pohvale i izraze zahvalnosti pacijenata na rad našeg medicinskog osoblja. U toku 2019.godine je planirano renoviranje postojećih i Pjevljima, kako bi se poboljšali postojeći uslovi rada. Snadbijevanje Zavoda za HMP potrebnim lijekovama i medicinskim sredstvima se ostvaruje u saradnji sa Apotekarskom ustanovom“Montefarm“. 

S poštovanjem 

Direktor Saša Stefanović 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 30994 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 13229 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12588 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 12096 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12053 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11377 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10768 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10637 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9131 pregleda
%d bloggers like this: