U Hitnoj pomoći u Pljevljima stari problemi koje niko ne rešava

    3 godine pre 1504 pregleda Izvor: PV Informer

Iako se Redakcija PV Informer-a i ranije obraćala rukovodstvu Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Crne Gore zbog toga što je po nečijoj odluci Pljevljima pripala samo jedna ekipa – tim za Hitnu medicinsku pomoć, dok u okruženju veći gradovi imaju dvije ekipe – tima za Hitnu medicinsku pomoć, ništa se nije promjenilo. Nekoga ko odlučuje o tome očito ne zanima nezadovoljstvo građana Pljevalja, jer se dešava da kad bude hitan slučaj, a doktor i medicinsko osoblje su u tom trenutku na terenu u udaljenom seoskom području ili u kućnoj posjeti u okviru opštine, u Hitnoj medicinskoj službi u Pljevljima građanima može pomoći samo medicinska sestra – tehničar iako su u specifičnim situacijama i minute važne da bi se efikasnom reakcijom spasio nečiji život.

Ponavlja se stara praksa, posebno u ljetnjem periodu u vrijeme godišnjih odmora, a da ne govorimo o eventualnim bolovanjima, da i ta jedna ekipa – tim koji je formiran po Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije u kompletnom sastavu pa se povremeno dešava da je broj doktora u rotaciji smanjen na najmanju moguću mjeru što sigurno predstavlja veliko opterećenje u njihovom radu i izaziva zamor zbog kratkog vremena za odmor što može imati uticaj na kvalitet pružene pomoći pacijentima.

Samo za 8 dana avgusta u Hitnoj medicinskoj pomoći u Pljevljima pregledana su ukupno 283 pacijenta, obavljene 42 kućne posjete, 22 transporta i intervenisano u dvije saobraćajne nesreće. Sasvim je jasno da prilikom svakog izlaska ekipe na teren zbog saobraćajne nesreće ili kućne posjete u okviru pljevaljske opštine, postoji rizik da u tim momentima zbog nepostojanja doktora u prostoriji Hitne medicinske pomoći ne može biti omogućena blagovremena reakcija stručnih lica.

U julu mjesecu u službi Hitne pomoći u Pljevljima, pregledano je ukupno 1118 pacijenata, obavljeno 106 kućnih posjeta, izvršeno 59 transporta bolesnika i intervenisano u 10 saobraćajnih nesreća od kojih je posebno bila zahtjevna saobraćajna nesreća kod TE „Pljevlja“ sa velikim brojem povrijeđenih osoba.

Zbog svega toga krajnje je vrijeme da Pljevlja dobiju i drugu ekipu Hitne medicinske pomoći kako postoji u pojedinim gradovima u okruženju i da se nadležno Ministarstvo zdravlja pozabavi hroničnim nedostatkom doktora specijalista u Pljevljima jer je očito da građani Pljevalja nisu zadovoljni načinom na koji se nadležno Ministarstvo brine o njihovom zdravlju.

Redakcija web portala PV Informer se već jednom obraćala po istom problemu rukovodstvu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Podgorici ali je očito da ništa nije urađeno da se poveća kvalitet pruženih usluga navedene institucije.

Prenosimo ponovo kompletan odgovor na naše obraćanje u vezi navedene teme :“

JZU ZAVOD ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ 

CRNE GORE PODGORICA Broj 5266 Podgorica, dana 30.05.2019. godine 

ODGOVOR NA PITANJA REDAKCIJE PV INFORMER-A 

Poštovani, 

Jedinici za HMP u Pljevljima je zaposleno 5 doktora medicine, od kojih je jedan na specijalizaciji za potrebe HMP Pljevlja, i 14 medicinskih tehničara i vozača. Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta iz 2015. godine predviđeno je 5 doktora medicine i 16 tehničara i vozača. 

Pogrešno se tumači broj ljekara koji se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, jer se ta brojka odnosi na sve prijavljene ljekare koji su završili medicinski fakultet, a nama su za zasnivanje radnog odnosa neophodni ljekari sa obavljenim pripravničkim stažom i položenim stručnim ispitom. 

Opština Pljevlja se nalazi u planinskim predjelima i pokriva teritoriju površine 1346m2, u dužini od 60km i prosječnoj širiniod 25km, nepovoljni vremenski uslovi u zimskom periodu i razudjenost terena u mnogome otežavaju rad naših ekipa, pri čemu naglašavamo izuzetnu saradnju sa Službom zaštite i spašavanjea opštine Pljevlja. U slučaju kada se naša ekipa nalazi na terenu radi pružanja hitnih zdravstevnih usluga, u prostorijama HMP Pljevlja ostaje medicinski tehničar, koji. ukoliko se u tom periodu javi pacijent za pregled, obavještava doktora na terenu, a pacijenta u slučaju potrebe usmjerava na pregled kod ljekara u Domu zdravlja, čije je radno vrijeme od 07-21h, a vikendom prema rasporedu rada DZ. Ukoliko je ovo slučaj u noćnim satima, kada DZ ne radi, medicinska usluga je dostupna u Opštoj bolnici Pljevlja. 

Jedinica za HMP u Pljevljima je opremljena svom neophodnom medicinskom opremom i posjeduju dva sanitetska vozila, jedno marke Lada Niva iz 2012. godine koja je namijenjena za terenske intervencije na teško pristupačnim terenima i u zimskim uslovima. Drugo vozilo Jedinice HMP Pljevlja je reanimobil marke Ford iz 2016 godine, opremljen kompletnom savremenom opremom za zbrinjavanje traumatizovanih pacijenata na prehospitalnom nivou, kao i opremom za monitoring i reanimaciju pacijenata. 

Adresa: Ul. Vaka Đurovića bb, 81000 Podgorica, Crna Gora Tel: +382 20 226 081; Fax: +382 20 226 082 

Web site: www.zhmp.org 

Zaposleno medicinsko osoblje u svim jedinicama Zavoda, pa tako i u HMP Pljevlja, je 2016. godine, projektom koji je organizovalo Minsitarstvo zdravlja prošlo obuku kojom su unapređena postojeća i stečena nova znanja o zbrinjavanju povređenih i životno ugroženih pacijenata. Takođe su prošli obuku prestižnog PHTLS kursa- internacionalnog programa za prehospitalno zbrinjavanje povrijeđenih, koji je nastao u SAD-u, promoviše kritičko razmišljanje, kao osnov za kvalitetno prehospitalno zbrinjavanje povređenih i smanjenje mortaliteta i invaliditeta. 

U sklopu Zavodu za HMP postoji Edukativni centar gdje zaposleni kontinuirano uvježbavaju i nadogradjuju postojeća znanja i vještine. 

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore je ustanova koja svoje usluge pruža u vremenu od 00-24 Casa, svakodnevno, 365 dana u godini, a broj stanovnika na području Crne Gore koji gravitira ka Zavodu je 625.266. U toku protekle godine na nivou Zavoda je obavljeno 263.423 pregleda u ambulanti i 52.185 kućnih posjeta, od kojih je 14.556 transportovano na sekundarni nivo zdravstvene zaštite. Svakodnevno dobijamo pohvale i izraze zahvalnosti pacijenata na rad našeg medicinskog osoblja. U toku 2019.godine je planirano renoviranje postojećih i Pjevljima, kako bi se poboljšali postojeći uslovi rada. Snadbijevanje Zavoda za HMP potrebnim lijekovama i medicinskim sredstvima se ostvaruje u saradnji sa Apotekarskom ustanovom“Montefarm“. 

S poštovanjem 

Direktor Saša Stefanović 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: