U KLINIČKOM CENTRU CRNE GORE OTVORENA SAVREMENA PCR LABORATORIJA

    4 sedmice pre 162 pregleda Izvor: kccg.me

U Centru za patologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) danas je otvorena jedna od najsavremenijih PCR laboratorija koju je donirala Fondacija “Volnoe Delo” ruskog industrijalca Olega Deripaske, a koja će omogućiti pristup modernom ispitivanju za hiljade pacijenata. Pored PCR analize, čiji kapacitet je oko 500 uzoraka za osam sati, visokotehnološka laboratorijska oprema omogućava dijagnostikovanje raka, HIV-a i drugih bolesti u ranim fazama. Osim medicinskih aparata, donacijom je obuhvaćena kompletna oprema neophodna za siguran i bezbjedan rad što garantuje pouzdane rezultate samih analiza. Takođe su obezbijeđene i određene količine potrošnog materijala koje su dovoljne za početak rada laboratorije. Donator je obezbijedio i montažu opreme, kao i edukaciju osoblja za rad na istoj.

Larisa Beljaeva

Otvaranju laboratorije prisustvovali su: medicinski direktor KCCG dr sc. med. Zoran Terzić, direktor Centra za patologiju prof. dr Filip Vukmirović, molekularni biolog i fiziolog Tonka Filimanović i predstavnica humanitarne fondacije „Volnoe Delo“ Larisa Beljaeva.

 Prof. dr Filip Vukmirović zahvalio se na vrijednoj donaciji dodavši da će to unaprijediti i olakšati rad zaposlenih u borbi protiv koronavirusa.

Prof. dr Filip Vukmirović

“Do sada je bila uobičajena praksa da se pacijenti uzorkuju ovdje u Kliničkom centru, a da se analize rade u Institutu za javno zdravlje. Novom laboratorijom, osim što ćemo moći ovdje u KCCG da uradimo analizu za sve naše pacijente, ujedno ćemo i rasteretiti kapacitete Instituta za javno zdravlje. Prva analiza sa kojom počinjemo rad je PCR analiza na koronavirus. Procesi rada na ovim aparatima su do maksimalne mjere programirani i automatizovani, što eventualne greške u radu svodi na najmanju moguću mjeru. Ova laboratorija nam takođe omogućava da uradimo širok spektar drugih testova, uključujući analize na HIV virus, citomegalo virus, herpes simplek virus, Epstein-Barr virus, analize na polno prenosive bolesti, veliki broj tipova HPV virusa i druge”, kazao je dr Vukmirović.

 S obzirom na to da je Centar za patologiju KCCG baza Medicinskog fakulteta u Podgorici, puštanje u rad ove laboratorije omogućiće naučnicima ove ustanove učešće u velikom broju naučno-istraživačkih projekata.

Tonka Filimanović i Larisa Beljajeva

Ovim povodom Deripaska, osnivač fondacije Volnoe Delo, istakao je da svi moramo još mnogo toga da uradimo da zaštitimo ljude dok se pandemija izazvana koronavirusom ne suzbije.

 “Imamo još mnogo toga da uradimo prije nego što konačno možemo reći da je pandemija COVID-a iza nas. Virus mutira, stvarajući nove izazove za ljekare, naučnike i vlade širom svijeta. Najvjerovatnije ćemo se suočiti sa još najmanje dva talasa bolesti. Dok se ne pronađe rješenje krize, moramo uložiti sve moguće napore da zaštitimo ljude. Ovo je globalni problem i potrebni su nam zajednički napori da ga prevaziđemo. Čast mi je što mogu biti od pomoći narodu Crne Gore – zemlje koja mi mnogo znači i koja uvijek može računati na moju podršku”, rekao je Deripaska.

Dr sc. med. Zoran Terzić uručio zahvalnicu Larisi Beljajevoj

Dr sc. med. Zoran Terzić je u ime KCCG uručio zahvalnicu Beljaevoj i istakao da će ova vrijedna donacija dati šansu da se što bolje i adekvatnije borimo, kako je rekao, sa ovom opakom pandemijom.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27469 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11863 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11727 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11086 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10428 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9836 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9323 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9070 pregleda
%d bloggers like this: