U Minhenu pred samit G7 planula policijska vozila

    4 dana pre 108 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

U Minhenu je izgorelo osam policijskih vozila, nekoliko dana uoči samita G7 u Bavarskoj. Istraga pretpostavlja da je požar podmetnut. Samite grupe industrijski najrazvijenijih zemalja uvijek prate protesti, a ponekad i nasilje.

Vozila interventne policije bila su sva u srijedu ujutro parkirana ispred minhenskog hotela u kojem su smješteni policajci zaduženi za obezbjeđenje samita, potvrdio je za dpa portparol minhenske policije.

foto: Peter Kneffel/dpa

Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser) u ponedeljak je rekla da ne vidi nikakvu konkretnu bezbjednosnu prijetnju.

Franc Hazlbek (Franz Haslbeck) iz protestnog udruženja „Stop G7 Elmau,“ nazvanog po bavarskom dvorcu Elmau u kojem će biti samit, jasno se ogradio od podmetanja požara. Siguran je, rekao je, da nijedna od organizacija okupljenih u njegovom udruženju nije umješana. Hazlbek je naglasio da se „Stop G7 Elmau“ zalaže za mirne proteste.

Policija je ubrzo pošto se saznalo za podmetanje požara i helikopterima krenula u potragu za mogućim počiniocima, ali za sada bez uspjeha, rekao je portparol. Istraženi su i ostaci potpuno izgorelih vozila. Službenici su štetu procijenili na šestocifreni broj u evrima. U izgredu nije bilo povrijeđenih.  

To nije prvi incident povezan sa sastankom u dvorcu Elmau, koji počinje u nedelju i zbog kojeg su već uvedene najviše bezbednosne mjere. U utorak se saznalo da je neko petljao sa strujnim razvodnim kutijama unutar zone povećanog stepena bezbjednosti oko mjesta samita. Tu su i grafiti sa natpisima poput „Odložiti G7“ ili „No G7.“ Policija sumnja da su ta krivična djela politički motivisana.

Uz to, u javnost su procureli i tajni policijski dokumenti iz vremena samita G7 2015. godine, koji je takođe održan u dvorcu Elmau. Ministarka Fezer na to je reagovala opušteno, navodeći da to ne utiče na sadašnje planove obezbjeđenja samita.

Ipak, rekla je da aktivnosti pre očekuje od krajnje ljevice, ali da nisu isključene ni iz antivakserskih krugova i u vezi sa ratom u Ukrajini. Samit G7 planiran je od nedelje do utorka u već sada hermetički izolovanom dvorcu Elmau kod Garmiš-Partenkirhena.

Tamo će se, predvođeni njemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz), sastati šefovi država i vlada Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Japana i Kanade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

PV Informer
%d bloggers like this: