U Nacionalnim parkovima spremni za ljeto i priliv turista, neće mijenjati cijene ulaznica

    1 mesec pre 209 pregleda Izvor: Vijesti

U Nacionalnim parkovima su spremni za ljeto i priliv turista i kažu da neće mijenjati cijene ulaznica.

„Cijene ulaznica u NP „Durmitor“ i „Skadarsko jezero“ su pet eura, u „Biogradskoj gori“ četiri eura, dok su cijene u parkovima „Lovćen“ i „Prokletije“ tri eura. Cijena godišnje ulaznice je 13,5 eura i ona podrazumijeva neograničen broj ulazaka tokom kalendarske godine“, kazala je u „Bojama jutra“ na TV Vijesti, Milica Bojović, iz JP NPCG.

Bojović podsjeća da je prošlog ljeta nacionalne parkove posjetilo više do 700 hiljada turista, te da su očekivanja za ovu godinu još veća, pa je u toku i analiza upravljanja posjetiocima kako se ne bi stvarale gužve.

Najpopularniji parkovi tokom ljetnjih mjeseci su Durmitor i Biogradska gora.

„Najveći broj turista prethodnih godina dolazi iz Francuske, Belgije, Poljske, Rusije, Izraela i Velike Britanije. Primjećujemo porast broja posjetilaca iz Kine i Saudijske Arabije. Naravno, tradicionalno tu su i gosti iz regiona“, rekla je.

Iz NPCG kažu da su fokusirani na promociju aktivnog odmora, te da je u toku formiranje nove staze za boso hodanje u Nacionalnom parku „Lovćen“, formiranje biciklističkih staza i interpretativnih programa. Obnavljaju i staze oko Crnog jezera, ako i edukativne dječje staze na Ivanovim koritima.

„Nakon zimskih mjeseci nacionalne parkove čeka najviše posla, popravljanje mobilijara, čišćenje i održavanje određenih lokaliteta, pješačkih i biciklističkih staza, kao i dalje servisiranje i ulaganje u opremu koja se koristi za pružanje usluga aktivnog odmora“, kazala je Bojović.