U nacrtu Kapitalnog dijela državnog budzeta za crnogorske opštine, predlog liste od 29 prioritetnih objekata sadrži samo nove projekte

    2 godine pre 368 pregleda Izvor: PV Informer

Iz Vlade ističu da predlog Liste prioriternih projekta sadrži samo nove projekte koji će potencijalno prvi put biti uključeni u kapitalni budžet države.

Od 29 kapitalnih projekata koji su utvrđeni u Predlogu Liste, u Vladi navode da su dominantno prisutni projekti višegodišnjeg karaktera, u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti od 91 milion eura, te će projekti koji budu utvrđeni u Konačnoj Listi biti realizovani u narednom višegodišnjem periodu.

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da „Lista ne sadrži projekte koji su već započeti, odnosno uvršteni u kapitalni budžet Zakonom o budžetu Crne Gore za 2019. godinu, imajući u vidu da se isti, shodno Odluci, smatraju prioritetnim projektima i njihova realizacija se nastavlja i u narednom periodu do završetka istih”.

Projekti utvrđeni Zakonom o autoputu i Zakonom o Prijestonici, nijesu uključeni u predloženu Listu prioritetnih projekata.

Lista ne sadrži ni projekte koji se finansiraju iz fondova EU kroz pretpristupni instrument, imajući u vidu da se sredsta iz IPA fondova obezbijeđuju namjenski potpisivanjem međunarnodnog sporazuma o finansiranju za konkretne projekte, i realizuju se shodno međunarodnim procedurama.

Važno je napomenuti da je za opštinu Pljevlja  u kapitalnom budžetu države za 2019. godinu opredijeljena su sredstva za realizaciju pripremnih radova i stvaranja pretpostavki za realizaciju kapitalnih projekata u narednom višegodišnjem periodu u vrijednosti od 30 miliona eura.

“Neki od projekata koji će biti realizovani u narednom periodu za opštinu Pljevlja su: Projekat sprovođenja mjera smanjenja zagađenja i toplifikacije Pljevalja; Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za upravljanje otpadnim vodama; Vrtić u Pljevljima; OŠ u Gukama”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pored navedenog, od posebnog značaja predstavlja projekat Izgradnje i rekonstrukcija sistema vodosnadbijevanja u opštini Pljevlja.

“Naime, Izgradnjom i rekonstrukcijom glavnog cjevovoda Pliješ – grad za visoku i nisku zonu vodosnadbijevanja, koji predstavlja primarni dovod za vodosnadbijevanje 70 odsto grada, u značajnoj mjeri će se poboljšati snabdijevanje grada vodom. Dodatno, planirana je rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za pripremu pitke vode “Pliješ”, koji predstavlja glavno postrojenje u sistemu vodosnadbijevanja grada, a takođe planirana je rekonstrukcija i izgradnja postrojenja za pripremu pitke vode “Breznica”, ističu u Ministarstvu.

Nažalost ovakve informacije iz nadležnog Ministarstva i Vlade Crne Gore nisu potkrijepljene konkretnim podacima koliko će sredstava biti uloženo za svaki projekat pojedinačno i koliko sredstava za svaku narednu godinu u okviru projekata koji ne spadaju u Listu prioritetnih.

Od predviđenih 91 milion eura, 40 miliona eura, odnosi se na projekte koji će biti realizovani u Podgorici. Uz Podgoricu najviše sredstava na listi prioritetnih kapitalnih projekata koji će se realizovati naredne godine uvršteni su projekti za Nikšić i Kolašin.

ZA KOLAŠIN JE IZMEDJU OSTALIH PROJEKATA ZA OVU OPŠTINU PREDVIĐENA REALIZACIJA PROJEKTA DALJINSKOG GRIJANJA.

U Beranama će država izdvojiti 1,3 miliona eura za izgradnju otvorenog gradskog bazena uz još sredstava za biznis zonu. Tako će Beranci naredne godine, sa ulaganjima od strane države proći bolje od većine sjevernih opština Crne Gore.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20 . januar

19. januara 2022. 23:07

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 32928 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 14348 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 13756 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 13463 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 12608 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12228 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 11924 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 11805 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 10817 pregleda
%d bloggers like this: