U narednim decenijama glavni grad Rusije bi mogao biti premješten u Sibir

    4 meseca pre 286 pregleda Izvor: cdm.me

Ugledni ruski klimatolog Aleksej Kokorin je poručio da sa povećanjem globalne prosječne godišnje temperature za pet stepeni u odnosu na kraj 19. vijeka, glavni grad Rusije mogao bi biti premješten u Sibir.

Ugljenikova neutralnost je jedan od elemenata implementacije Pariškog sporazuma o klimi. SAD i zemlje EU planiraju postići neutralnost ugljenika do 2050. godine, Rusija i Kina do 2060., a Indija do 2070. godine.

“Sasvim je realno da će se to dogoditi, čak i ako ne do 2050-ih ili 2060-ih, već, recimo, do 2080-ih“, rekao je Kokorin za RIA Novosti.

Istovremeno, napominje da do ovog trenutka temperatura na Zemlji će i dalje rasti za 2-2,5 stepena u odnosu na predindustrijsku eru, odnosno kraj 19. vijeka. To će dovesti do činjenice da će toplinski talasa početi pokrivati ​​planetu najmanje dva do tri puta češće.

“Odnosno, vrućina koju smo imali jednom u deset godina biće svake tri godine. Može se živjeti, ali moraćemo se prilagoditi”, objasnio je Kokorin.

U najgorem slučaju, smatra stručnjak, temperatura na planeti može porasti za 4,5-5 stepeni, a tada će osam ili devet godina od deset biti nenormalno vruće.

“To je samo drugačiji život, znači da će ljeti vjerovatno biti nemoguće živjeti u takvoj metropoli kao što je Moskva. Moguće je da će, ako zaista bude tako loše, glavni grad biti, recimo, Krasnojarsk ili Novosibirsk“, predložio je Kokorin.