U narednom periodu ne očekuje se značajnije poskupljenje goriva

    5 dana pre 167 pregleda Izvor: Adria tv/me.ekapija.com

Foto : PV Informer –

Cijene goriva u Crnoj Gori bi trebalo da ostanu iste, ili bi eventualno moglo doći do minimalnog poskupljenja eurodizela, izjavio je za portal Adria analitičar za ispitivanje tržišta u Udruženju naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

Ministarstvo kapitalnih investicija i Jugopetrol svakog drugog ponedjeljka usklađuju maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Ovaj put će biti napravljen izuzetak i zbog praznovanja Dana državnosti do redovnog usklađivanja maloprodajnih cijena goriva doći će u srijedu.

– U petak je na berzi zabilježen blagi rast, zbog kojeg eventualno može doći do povećanja cijene eurodizela za jedan cent, dok bi cijena benzina trebalo da ostane nepromijenjena – precizirao je Striković.

Podsjetimo, prilikom redovnog usklađivanja maloprodajnih cijena goriva 9. maja cijena bezolovnog benzina sa 98 oktana snižena je za osam centi, na 1,53 eura za litar, dok je benzin sa 95 oktana pojeftinio devet centi, na 1,49 eura. Cijena eurodizela snižena je osam centi, na 1,33 eura.

Striković ističe da su cijene naftnih derivata u zadnje vrijeme stabilne i bez značajnijih oscilacija.

– Ni u dogledno vrijeme se ne očekuju značajnija povećanja cijena. Što se tiče vaše konstatacije da je gorivo po pravilu najskuplje u špicu turističke sezone jer je tada potrošnja najveća, aktuelni model usklađivanja maloprodajnih cijena goriva u Crnoj Gori je star i nefunkcionalan i ograničava trgovačku maržu. Akcize na su trenutno u maksimalnom iznosu, tako da, uzimajući u obzir sve okolnosti, ne očekujem neko drastično poskupljenje goriva. Mogući su blagi skokovi ili padovi cijena – naveo je sagovornik portala Adria.

On je naglasio da rafinerije planiraju maksimalnu proizvodnju u ljetnjim mjesecima.

– Rafinerija u Rijeci bi trebalo da krene sa proizvodnjom krajem maja, tako da, što se tiče snabdijevanja, ne očekujem nestašice niti bilo kakve poremećaje na tržištu – zaključio je Striković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: