U novembru razmatranje žalbe Šarićeve grupe

    1 mesec pre 276 pregleda Izvor: dan.co.me

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za kraj novembra javnu sjednicu na kojoj će ponovo razmatrati žalbe na prvostepenu presudu Darku Šariću, prenosi B92.

Sjednica će trajati sedam radnih dana i zakazana je za 22, 23, 24, 25, i 26. novembar, kao i 29. i 30. novembar, saopštila je portparolka suda Mirjana Piljić.

Javnost će moći da prisustvuje, a biće održana u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. Inače o žalbama na presudu Šariću ostalim osuđenim u tom slučaju ponovo će odlučivati novo vijeće Apelacionog suda od pet sudija, pošto je u junu Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Šarićevoj grupi u osuđujućem djelu i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje u novom sastavu vijeća.

Presuda je ukinuta jer je u prvom sastavu bilo dvoje sudija koje su ranije odlučivale o Šarićevom pritvoru.

Predsjednik novog sudskog vijeća je sudija Nada Hadzi Perić, sudija izvjestilac je Sretko Janković, a članovi vijeća su sudije Vesna PetrovićTatjana Vuković Marko Jocić.

Jocić i Hadzi Perić su nove sudije u ovom predmetu , koji su zamijenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom vijeću.

Apelacioni sud može prvostepenu presudu da potvrdi u cjelosti, da je preinači u nekim djelovima ili u visini kazni, a može i da otvori glavni pretres i sam izvede ključne dokaze, pa da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vrijeme u bjekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svjedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 mjeseci zatvora. Odlukom iz juna, VKS je usvojio vanredni pravni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Šarića podnijeli u decembru 2020. godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude.

Ta pravosnažna presuda je ukinuta jer su u sastavu petočlanog vijeća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću, što je prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost funkcionalne prirode to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Presuda je donijeta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i Vrhovnog kasacionog suda.

Osim u odnosu na Šarića pravosnažnu presudu VKS je po službenoj dužnosti i u odnosu na okrivljene Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka PandrcaNikole DimitrijevićaNenada NovakovićaBoška NedićaPetra ObradovićaNebojše SretenovićaMihajla ĐokovićaRodoljuba Radulovića, Borislava TunjićaMilana MilovcaŽivka SibinskogDarka Tošića, Miloša Cajića i svjedoke saradnike AA, BB i VV.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona eura zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sjednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 27752 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 11948 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11889 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 11303 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 10667 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 10066 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 9527 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 9302 pregleda
%d bloggers like this: