U poslepodnevnim časovima katastrofalno visoke satne koncentracije sumpor dioksida u vazduhu iznad grada

    1 mesec pre 634 pregleda Izvor: PV Informer

Foto: PV Informer –

U toku poslepodneva zabilježene su izuzetno visoke satne koncentracije sumpor dioksida koje su dva sata u kontinuitetu bile veće od zakonom propisane granične linije od 350ug/m3.

Tako su u 15 časova sa mjerne stanice u Gagovića imanju registrovane koncentracije sumpor dioksida iznosile 451,2 ug/m3, a u 16 časova 371.4 ug/m3 i bile izuzetno opasne po zdravlje ljudi. Visoke koncentracije sumpor dioksida su prisutne već 6 sati u kontinuitetu, pa i u večernjim časovima. Prekoračenje vrijednosti sumpor-dioksida jedino se registruju u Pljevljima.

Prema Kratkoročnom akcionom planu za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od
prekoračenja praga upozoravanja za sumpor(IV)okšid SO2, pragom upozoravanja za sumpor(IV)oksid SO2 smatra se prekoračenim kada izmjerene srednje satne koncentracije prelaze 500 µg/m3. Prekoračenja praga upozoravanja mjere se ili predviđaju u roku od tri uzastopna sata.

“Povećane koncentracije sumpor-dioksida u Pljevljima se direktno vezuju za sagorijevanje uglja. Dozvoljena dnevna koncentracija sumpor-dioksida u Crnoj Gori je 125 mikrograma po metru kubnom, a satna 350. Veća vlažnost vazduha povećava opasnost stvaranja sumporne kiseline. Sumpor-dioksid uzrokuje i kisele kiše.

 Sumpor-dioksid je jedan od najčešćih zagađivača vazduha koji djeluje nadražujuće na oči, sluznice i disajne puteve.Preporuke Instituta za javno zdravlje su da u slučaju veoma visokog zagađenja vazduha, osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i djeca treba da izbjegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom. Ostalo stanovništvo bi trebalo da izbjegava produženu i napornu fizičku aktivnost.

Pored sumpor dioksida u večernjim časovima su značajno povećane i satne koncentracije praškastih PM 10 čestica koje su nekoliko puta veće od zakonom propisanih 50 mikro grama po metru kubnom.