U saradnji sa lokalnim samoupravama počela dodjela plastenika u crnogorskim opštinama

    4 dana pre 171 pregleda Izvor: PV Informer

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštava da je, u saradnji sa lokalnim samoupravama, počela dodjela plastenika, čime se planira povećati samodovoljnost proizvodnje hrane kako na nivou domaćinstava, tako i na nivou lokalnog tržišta.

Očekujemo da će se do kraja ove nedjelje izvršiti dodjela preko 40% ukupnog broja plastenika, dok je plan da se cjelokupna količina podijeli do kraja sledeće nedjelje.

U pitanju su plastenici koji su namijenjeni za proizvodnju na nivou domaćinstava. Ovom mjerom građani će dobiti 2.500 plastenika.

Dodjela plastenika za potrebe domaćinstava realizuje se u sklopu prethodno donesenih mjera Vlade Crne Gore, ( Javni poziv za besplatnu dodjelu plastenika za proizvodnju povrća) u cilju pospješivanja samodovoljnosti proizvodnje hrane, kao jedan od dodatnih vidova podrške poljoprivrednim proizvođačima usljed poremećaja na globalnom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Podsjećaju da je, nakon dva raspisana tendera, na kojim, usljed poremećaja cijena poljoprivrednih inputa na tržištu, nije bilo javljanja ponuđača koji su ispunjavali uslove, treći tender uspješno završen, nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora sa opštinama i stekli uslovi za distribuciciju plastenika za domaćinstva.

Ukupna vrijednost tendera je 499.851,00 eura sa uračunatim PDV-om.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ovogodišnjim agrobudžetom, kroz mjere ruralnog razvoja, podržava nabavku plastenika, od 60 do 80% podrške, što će detaljno biti definisano Javnim pozivom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

%d bloggers like this: