U septembru 11.057 rješenja o samoizolaciji

    2 sedmice pre 161 pregleda Izvor: rtcg.me

Zbog nepoštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) u septembru su izdata 43 prekršajna naloga kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 47.350 eura i podnijeto je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

To je rečeno iz Uprave za inspekcijske poslove, koja je zadužena da provjerava da li građani poštuju mjere koje su donešene kako bi se smanjio broj zaraženih korona virusom.

Podaci

Zdravstveno-sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću su prepoznate kao ključne inspekcije u ovoj situaciji, a u septembru su izvršile 8.196 inspekcijskih pregleda i utvrdile 31 nepravilnost.

Inspekcija je ranije imala velikih problema zbog malog broja inspektora koji nijesu mogli da kvalitetno iskontrolišu teren, sada je situacija malo bolja, ali u Upravi smatraju da bi bilo dobro da imaju još zaposlenih.

„Zdravstveno-sanitarna, Turistička, Tržišna, Inspekcija rada i Inspekcija za igre na sreću raspolažu sa 149 inspektora, ali je na terenu angažovano 130, jer su neki inspektori odsutni po raznim osnovama (izolacija, bolovanje, godišnji odmor). S ovim brojem inspektora obilazimo teren u najvećoj mogućoj mjeri, svakodnevno i u nekoliko smjena, pa postižemo da se u što većoj mjeri poštuju mjere NKT-a, iako je uvijek poželjno imati brojniji kadar za bolje rezultate“, naveli su iz Upave.

Rješenja

Zdravstveno-sanitarna inspekcija izdaje i rješenja o samoizolaciji, a oni koji dobiju dokument, 14 dana treba da poštuju kućni karantin.

Pobjeda je razgovarala sa građanima koji tvrde da nijesu dobili rješenja o samoizolaciji, uprkos tome što su rezultati bili pozitivni ili su bili kontakt. Takođe, određeni broj zaraženih se, i pored saznanja da su pozitivni na novi korona virus, kreće u javnosti.

Iz Inspekcije ističu da rješenja o samoizolaciji izdaju za pozitivne na korona virus i njihove kontakte onda kada dobiju spiskove od epidemiologa Instituta za javno zdravlje i nadležnih higijensko epidemioloških službi domova zdravlja.

„Sanitarni inspektor tada kontaktira osobe sa spiska, uzima podatke od njih i piše rješenje o samoizolaciji. Rješenja se šalju na mejl adresu ili poštom“, rekli su iz Uprave.

U septembru su, kako kažu, izdali ukupno 11.057 rješenja o samoizolaciji i to: 655 rješenja o samoizolaciji na graničnim prelazima, 4.817 rješenja o samoizolaciji oboljelih od korone i 5.585 rješenja o samoizolaciji onih koji su kontakti oboljelih.

Tokom septembra su obavljena 84 inspekcijska pregleda u domovima zdravlja i jedinicama hitne medicinske pomoći, apotekama, ambulantama, frizerskim i kozmetičkim salonima i četiri kontrole teretana, podaci su Uprave.

Kazali su da je utvrđeno da su se zaposleni pridržavali propisanih mjera nošenja zaštitne opreme i korišćenja dezinfekcionih sredstava.

Pregledali i škole i studentske domove

Iz Uprave za inspekcijske poslove Pobjedi je rečeno da su u septembru pregledali 51 osnovnu i srednju školu koje su počele sa radom od 1.

oktobra i dva studentska doma, te da je utvrđeno da su opremljeni potrebnim dezinfekcionim sredstvima.

„Pripremljeni su za sprovođenje mjera za sprečavanje i širenje oboljenja u školama i studentskim domovima koje je predložio Institut za javno zdravlje“, naveli su iz Uprave.

Troje nije poštovalo samoizolaciju

Inspektori su u septembru obavili 907 kontrola osoba koje su u samoizolaciji i utvrdili da samo troje njih nije poštovalo naredbu.

Za Pobjedu su kazali da su kontrole urađene u Podgorici, Plavu, Gusinju, Andrijevici, Ulcinju, Baru, Budvi, Rožaju, Bijelom Polju, Mojkovcu, Danilovgradu i Cetinju.

„Utvrđene su tri nepravilnosti nepoštovanja rješenja o samoizolaciji i to u opštini Rožaje dvoje i jedno u opštini Bijelo Polje. Službenici Uprave policije će preduzeti mjere u skladu sa propisima“, kazali su iz Uprave.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6810 pregleda