U sjevernom regionu Crne Gore je evidentiran negativan migracioni saldo -Pljevlja u vrhu liste

    7 mjeseci pre 276 pregleda Izvor: PV Informer

Prema izvještaju Uprave za statistiku Crne Gore iz aprila 2019 godine, nastavlja se negativan migracioni saldo stanovništva. Ukupan broj stanovništva koje se selilo unutar Crne Gore u 2018. godini iznosi 6 631 stanovnika. Većinu tog stanovništva čine žene sa 53% ili 3 508, dok muškarci čine 47% od ukupnog broja, odnosno 3 123 stanovnika. U sjevernom regionu Crne Gore za 2018 godinu je evidentiran negativan migracioni saldo i iznosi 1 882 lica. Pozitivan migracioni saldo je evidentiran u ostala dva crnogorska regiona, s tim što je on veći u središnjem i iznosi 990 lica, dok u primorskom regionu iznosi 892 lica.

Najveći negativan saldo u 2018 godini zabilježen je u Bijelom Polju i iznosi 580 lica, dok je gubitak stanovnika po nekim podacima za protekle 3 godine dostigao iznos od 1496 lica.

Na drugom mjestu po negativnom migracionom saldu se nalazi opština Nikšić u kome je gubitak stanovništva po nekim podacima za protekle 3 godine dostigao broj od 1094 lica.Nikšić je i u 2018 godini po izvještaju Uprave za statistiku takođe bio na drugom mjestu negativnog migracionog salda.

Na trećem mjestu je opština Pljevlja koja po nekim podacima za protekle 3 godine ima negativan migracioni saldo od 652 stanovnika.Takav raspored na negativnoj listi Uprave za statistiku je bio i u 2018 godini.

Prema podacima Uprave za statistiku za 2018.godinu negativan migracioni saldo bilježi se u 13 od 23 opštine. Podaci o unutrašnjim migracijama dostavljaju se iz Registra prebivališta koji vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Podaci se prikupljaju na osnovu sporazuma o saradnji koji je sklopljen između Uprave za statistiku i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Migracioni saldo stanovništva (neto migracija) razlika je broja doseljenih i broja odseljenih lica datog područja ili države u određenom periodu vremena. Ako je broj doseljenih veći od broja odseljenih lica, riječ je o pozitivnom migracionom saldu, odnosno rastu broja stanovnika, a ako je više odseljenih nego doseljenih lica, riječ je o negativnom migracionom saldu, odnosno padu broja stanovnika datog područja ili države.

Primorski region čine opštine: Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj.

Središnji region čine: Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje i opštine Danilovgrad i Nikšić.

Sjeverni region čine opštine: Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 5983 pregleda