U UIKS-u trenutno 14 žena na izdržavanju kazne

    2 meseca pre 389 pregleda Izvor: dnevno.me

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) trenutno se na izdržavanju kazne zatvora nalazi 14 zatvorenica, među kojima su četiri strane državljanke, saopšteno je portalu Dnevno iz te ustanove.

Zatvorenice koje izdržavaju kaznu zatvora najčešće su osuđene zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo i teško ubistvo, a iz UIKS-a su nam kazali da ima i onih osuđenih za krivična djela: teško ubistvo putem pomaganja, razbojništvo, krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trgovina ljudima, silovanje pomaganjem, falsifikovanje i zloupotreba kreditnih kartica i kartica za bezgotovinsko plaćanje, kao i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Za počinjeno krivično djelo – teško ubistvo putem pomaganja, određena je i najduža zatvorska kazna među zatvorenicama u UIKS-u, u trajanju od 30 godina.

Iz te ustanove dodaju da je najmlađa zatvorenica stara 24, a najstarija 61 godinu.

“Najmlađa zatvorenica koja se nalazi na izdržavanju kazne u Zatvoru za duge kazne ima 24 godine (2000. godište), koja je okrivljena zbog počinjenog krivičnog djela teško ubistvo, a osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. Najstarija zatvorenica koja se nalazi na izdržavanju kazne u Zatvoru za duge kazne ima 61 godinu (1963. godište), koja je okrivljena zbog počinjenog krivičnog djela teško ubistvo, a osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina”, navodi se u odgovorima UIKS-a.

Kako proizilazi iz odgovora dostavljenih našem portalu, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je deset žena radno angažovano. Tako, žene u UIKS-u rade u biblioteci, krojačkim i drugim radionicama, vešeraju, bifeu, održavaju sale za posjete, i rade poslove redara u ustanovi.

Iz UIKS-a su nam kazali da kontinuiranim pretresima soba i prostorija koje koriste zatvorenice nije bilo oduzimanja nedozvoljenih stvari i predmeta, niti je u prethodnom periodu bilo incidentnih situacija.