U UIKS-u za dva mjeseca oduzeto 60 mobilnih telefona

    1 godina pre 2816 pregleda Izvor: dan.co.me
Foto : Pixabay –

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno se nalazi 1.098 lica lišenih slobode, od kojih je 474 pritvorenika (istražni zatvor Podgorica i zatvor Bijelo Polje), saopšteno nam je iz UIKS-a ove sedmice.

Kako navode, smještajni kapaciteti Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su na zadovoljavajućem nivou, budući da posjeduju kapacitet od 1.333 mjesta, dok je trenutno iza rešetaka 1.098 lica.

U organizacionoj jedinici Istražni zatvor periodično se dogodi da imamo nešto veći broj pritvorenih lica u odnosu na optimalni smještajni kapacitet. U cilju što kvalitetnijih uslova boravka pritvorenih lica, uprava je pronašla rješenje da određeni broj pritvorenih lica smješta u druge organizacione jedinice, gdje su, shodno zakonskoj odredbi, smješteni odvojeno od zatvorenika, uz apsolutno poštovanje svih njihovih prava – kazali su nam iz UIKS-a.

Odgovarajući na pitanje o učestalim pretresima zatvorskih ćelija, istakli su da preduzimaju niz aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju unošenja nedozvoljenih stvari i kontinuirano doprinose očuvanju stabilnog stanja bezbjednosti kako samostalno, tako i u saradnji sa ostalim činiocima bezbjednosnog sistema.

– Pored mobilnih telefona, radnjom pretresa, kao i na osnovu drugih operativno-taktičkih radnji, službenici obezbjeđenja otkrivaju i oduzimaju niz ostalih stvari i predmeta čija upotreba u zatvoru nije dozvoljena, kao što su raze vrste suplemenata, tableta, improvizovanih bodeža i šipki i slično. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija preduzima mjere i radnje na utvrđivanju načina dospijeća nedozvoljenih stvari i predmeta i obavještava Upravu policije radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti. Takođe, protiv lica lišenih slobode kod kojih se pronađu nedozvoljene stvari pokreće se disciplinski postupak – saopštili su nam iz Službe za odnose s javnošću.

Sprečavaju sukobe kriminalnih grupa

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa ostalim činiocima sektora bezbjednosti, prikuplja podatke o bezbjednosno interesantnim licima i njihovoj eventualnoj pripadnosti pojedinim kriminalnim grupama. Preduzimanjem preventivnih mjera, počev od odvojenog smještaja i onemogućavanja međusobnog kontakta lica koja su pripadnici suprotstavljenih kriminalnih grupa, kao i drugim operativno-taktičkim mjerama i radnjama (nadzor, praćenje, pretresi…), službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sprečavaju mogućnost eventualnih sukoba između pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa. Iako je trenutno stanje bezbjednosti u zatvoru stabilno, Uprava je svjesna činjenice novih bezjednosnih izazova povezanih sa kriminalnim strukturama, te tako konstantno preduzima mjere i radnje kako bi adekvatno odgovorila u slučaju njene eventualne ugroženosti – saopštili su iz UIKS-a.

Kako su dodali, širok je spektar stvari i predmeta koji nijesu dozvoljeni za unošenje, posjedovanje i držanje licima lišenim slobode.

U prethodna dva mjeseca u Istražnom zatvoru pronađeno je 60 mobilnih telefona, četiri modema za internet, 15 punjača za mobilni telefon, 134 razne vrste tableta, 23 improvizovana bodeža, sedam zamotuljaka praškaste materije nepoznate sadržine, 22 improvizovane metalne šipke i drugo (SIM kartice, igle, špricevi, improvizovane mašine za tetoviranje, ampule, slušalice…).

Nedozvoljene predmete najčešće dostavljaju članovi porodice pritvorenika. Svi zaposleni u UIKS-u, kao i posjetioci prolaze detaljnu kontrolu i pretres prilikom ulaska u zatvorski kompleks.