U večernjim časovima 2 decembra koktel velikih koncentracija štetnih materija u vazduhu u Pljevljima

    2 meseca pre 268 pregleda Izvor: PV Informer

Posle nekoliko dana sa vjetrom koji je rastjerao smog iz grada, od jučerašnjeg dana, a posebno danas, primjetne su velike koncentracije štetnih materija u vazduhu u Pljevljima. Posebno su visoke koncentracije u večernjim časovima otrovnog koktela sumpor dioksida, PM 10 i posebno opasnih sitnih PM 2,5 čestica.

Tako su u toku 2. decembra satne koncentracije PM 10 praškastih čestica od 15 do 19 časova bile od 2 do skoro 4 puta veće od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom da bi u 20 časova dostigle 241.3ug/m3 što pokazuje satne koncentracije koje su skoro 5 puta veće od 50ug/m3.

Takođe su 1. i 2. decembra od 2 do skoro 4 puta zabilježene i povećane satne koncentracije PM 2.5 čestica.

U večernjim satima 2. decembra zabilježene su i veoma visoke koncentracije sumpor dioksida koje su nekoliko sati bile veće od 200 ug/m3 da bi u 19 časova iznosile 265.8 mikrograma po metru kubnom,a u 20 časova 287.9ug/m3. U isto vrijeme u 19 časova u Nikšiću je SO2 iznosio svega 4.9ug/m3.

Milorad Mitrović Direktor Ekološke organizacije „Breznica“ po ko zna koji put podsjeća nadležne institucije i ljude zaposlene u njima da čitav periodni sistem hemijskih elemenata lebdi u vazduhu iznad Pljevalja i da to građani svakodnevno udišu, truju se, razbolijevaju se od najtežih bolesti i na žalost umiru. Nadležni sve to znaju i svjesno i zarad nečijih interesa ćute, ustvrdio je u razgovoru poznati crnogorski ekolog.

On je postavio i pitanje da li će i ko, konačno odgovarati za ovakvo neodgovorno ponašanje i dovođenje u opasnost zdravlje stavovništva Pljevalja sa mogućim i izvjesnim smrtnim ishodima, kao i zravstvenim posledicama koje su eventualno već nastupile kod nekih građana zbog višesatne izloženosti otrovnim i veoma opasnom polutantima?

Mitrović je dodao da više nisu najveći problem čađ i lebdeće čestice, već polutanti, prvenstveno sumpordioksid, azotni oksidi i drugi opasni hemijski elementi čije koncentracije su višesatne i visoko su iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK).

Mitrović je podsjetio de je u Avgustu 2017. godine, na osnovu člana 23 Zakona o zaštiti vazduha Agencija za zaštitu prirode i životne sredine donjela Kratkoročni akcioni plan za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenja praga upozoravanja za sumpor(IV)oksid SO2. 

Da je svako kroz plan dobio konkretna zaduženja da preventivno djeluje u vrijeme nedavnog prekoračenja praga upozoravanja za sumpor(IV)oksid SO2, a nije reagovao, kad znamo da niko nije razmjenjivao informacije o prekoračenju, niti je bilo, bilo kakve komunikacije, a kamoli saradnje sa Upravom policije, Direktoratom za vanredne situacije i čelnicima velikih industrijskih zagađivača, Arhus Cenrom ili drugim subjektima? (Mreža institucija zaduženih za postupanja u slučaju postojanja rizika od prekoračenja : Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, Opština Pljevlja, MUP, UIP-Ekološka inspekcija, MORT, ZHMS, IJZ, Arhus centar Pljevlja, Ministarstvo ekonomije, TE Pljevlja, Rudnik uglja Pljevlja, CETI).

Mitrović je rekao da je od pomenutog Kratkoročni akcioni plan za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja napravljen otirač za cipele i da niko i ne pokušava da bilo šta primijeni iz tog plana.

Komentarišući izjavu datu u emisiji TV Vijesti interniste-pulmologa Nene Milačić da bi Pljevljaci trebalo da češće snimaju pluća i da posjećuju pulmologa, Mitrović je istakao činjenicu da se za vrijeme trajanja Korona virusa često čuju informacije i upozorenja da će troškovi liječenja građana od virusa biti veoma visoki i da će to značajno uticati na Budžete države, ali još nikad ni od koga nije čuo da je neko rekao da je liječenje građana Pljevalja zbog zagađenja vazduha mnogo koštalo i da će koštati državu. A državu itekako košta liječenje građana iz Pljevalja po bjelosvjetskim klinikama samo što do sada niko nije uzeo digitron da to sabere. 

Mitrović je na kraju zaključio da jedine privredne grane koje bilježe rast i prihode u Pljevljima su ketering i usluge sahranjivanja i desetina vozila koja svakoga jutra prevoze stotine oboljelih Pljevljaka u Kliničko bolnički centar u Podgorici. 

Najnovije vijesti

Spriječena likvidacija u Tivtu

22. januara 2021. 11:03

Preminula Mira Furlan

22. januara 2021. 09:24

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13515 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8039 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7213 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6770 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6534 pregleda
%d bloggers like this: