“Ubijeni psi na Zlatici potvrda da su borbe pasa i te kako aktuelne”

  • 9 mjeseci pre
  • 199 pregleda
  • Izvor: antenam.me

Povodom slučaja od prije nekoliko dana, kada su u podgoričkom naselju Zlatica pronađena četiri ubijena pit bula, oglasili su se iz nevladine organizacije “Prijatelji životinja Podgorica”. 

“Prije nekoliko noći u podgoričkom naselju Zlatica pronađena su četiri ubijena pit bula, što je samo još jedan dokaz naših tvrdnji da su krvave borbe pasa u Crnoj Gori i te kako aktuelne, a da su organizatori sve svirepiji.

Na ruku im ide činjenica da je Uprava policije i pored naših molbi i zahtjeva uglavnom nezainteresovana da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom, ako izuzmemo pojedine njihove službenike koji su nam uvijek bili na raspolaganju, ali koji očigledno nemaju moć da naprave neke velike korake u suzbijanju ove kriminalne djelatnosti. Stoga ih ovim putem pozivam da se hitno sastanu sa nama, kako bismo što prije dogovorili način djelovanja i kako bi se oformio specijalni policijski tim koji bi se bavio ovim problemom”, kaže Katarina Maksimović iz ove NVO. 

“Nerijetko se našoj organizaciji javljaju odgovorni građani, koji nam prenose njihova saznanja o organizovanju borbi pasa. Koliko su organizatori drski i koliko se ne plaše policije, najbolje govore informacije o tome da se borbe pasa nerijetko organizuju i u gusto naseljenim gradskim naseljima, pored frekventnih saobraćajnica i to najčešće u ranim večernjim časovima. Takođe je poznato da skoro u svakom gradskom i prigradskom naselju imamo makar po jednog uzgajivača pasa za borbe, koji se ne kriju i koji se čak i javno hvale svojim kriminalnim aktivnostima”, dodaje ona. 

Kaže i da je činjenica da policija operativnim radom vrlo lako ovakve stvari može spriječiti.

“Pa nas stoga čudi to što oni nikada nemaju saznanja o tome. Čak i kada im uputimo neku prijavu, oni najčešće ne reaguju, što opravdavaju lošom saradnjom sa Tužilaštvom, a i kada odreaguju, to urade na način što na teren pošalju dva, uz dužno poštovanje, za ove stvari nestručna pozornika, koji sačine površan zapisnik, na čemu se sve završava”, kaže ona. 

Poziva Upravu policije i Tužilaštvo da se hitno oglase povodom ovih događaja, te da saopšte kakvi su im dalji planovi.

“Interesuje nas da li su poput naše organizacije i NVO Korine iz Nikšića spremni da se uhvate u koštac sa ovim problemom ili će i dalje biti samo nijemi posmatrači.

Takođe, koristim ovu priliku da pozovem sve građane da nam prijave saznanja o organizovanju borbi pasa i o ilegalnim odgajivačnicama pasa za borbe, uz napomenu da nam te informacije blagovremeno dostavljaju, jer kada se nešto desi, kao ovo na Zlatici, onda u najvećem broju slučajeva bude kasno za našu reakciju.

Naša organizacija će i dalje, u saradnji sa kolegama iz NVO Korina i nadamo se institucijama nastaviti borbu protiv kriminalaca koji nedužne životinje i njihove živote uništavaju zarad materijalne koristi. Žaključiću da svaki pas svom vlasniku pruža bezuslovnu ljubav i vjeruje mu, pa stoga ne zaslužuje da ga ovaj zlostavlja i na kraju ubije”, zaključuje Maksimović. 

Copyright © 2020 PV Informer. Sva prava zadržana.