Ubio Đokiće, spalio i zatrpao tijela: Godišnjica zločina koji je šokirao Srbiju

    2 sedmice pre 130 pregleda Izvor: cdm.me

Vlasnik mjenjačnice Goran Đokić iz Aleksinca, njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija svirepo su ubijeni 26. septembra prošle godine a istraga nezapamćenog zločina i dalje traje. Za teško ubistvo osumnjičen je Goranov brat od tetke Goran Džonić a zbog sumnje da mu je pomogao da usmrti bliske rođake, iza rešetaka je i njegov sin Stefan. Viši sud je dva puta odbio da potvrdi optužnicu koju je protiv oca i sina podnijelo Više javno tužilaštvo, naložena je i dopuna istrage koja je po svemu sudeći okončana, pa se očekuje da bi se najdalje do kraja godine Goran a možda i Stefan, mogli naći pred sudskim vijećem.

Advokat Zoran Vitković, koji zastupa porodicu ubijene Gordane Đokić smatra da je istraga razjasnila stanje stvari u najvećoj mjeri ali da se možda nikada neće saznati šta se i zašto desilo u noći ubistva jer Goran Džonić ne priznaje zločin.

“Čvrsto sam vjerovao da će pod pritiskom dokaza popustiti, nadao sam se da će ispoljiti bar malo ljudskosti i olakšati rodbini žrtava ali i poslije godinu dana od ubistva, Goran Džonić odbija da to učini. Vjerujem da se i dalje nada da će se izvući, odnosno da neće biti dovoljno jakih dokaza da bude osuđen. Ubijeđen je da može da izmanipuliše svakoga, zato je umiješao druge ljude, šta će još izmisliti vidjećemo nadalje. Ono što sam shvatio je, da Džonić ne ispoljava nimalo sažaljenja ni za žrtve niti za njihove rođake jer nijednim gestom to nije pokazao ni u jednoj situaciji”, rekao je Vitković.

Komentarišući motiv ubistva, advokat porodice žrtve kaže da je uvjeren da pozadina trostrukog ubistva nije samo koristoljublje.

“Bilo je tu mržnje i zavisti, Džonić je sebe doživljavao kao mnogo vrijedniju osobu od brata, i smatrao je da je nepravedno to što je Đokić od njega bio imućniji. Živio je u nekom svom iracionalnom svijetu koji je teško shvatljiv ljudskom umu. To što mu je Đokić pomagao nije uticalo na njegov odnos prema bratu, planirao je da ga ubije smatrajući da nikada neće biti otkriven. Radi se o vrlo inteligentnoj osobi kome su mnoge stvari išle od ruke.To dokazuje i činjenica da je sam napravio prigušivač za oružje kojim je usmrtio porodicu. Nije lako napraviti prigušivač, za to je potreban specijalan alat, njegov problem je bio što ga nije imao već ga je pozajmio o čemu je svjedočio čovjek koji mu ga je dao, čime je obezbijeđen još jedan dokaz protiv njega”, objašnjava punomoćnik oštećenih.

Dodaje da vjeruje da je Džonić od brata ukrao značajno veću sumu novca od četrdesetak hiljada eura, koliko je pronađeno.

“Ne znamo koliko je para uzeto, imamo samo podatak koliko je nađeno…Pretpostavljam da je bilo više para, a Džonić je dovoljno visprena osoba da bi cio plen sakrio na jednom mjestu. Vjerujem da će prije ili kasnije nekoj osobi kojoj vjeruje reći gde je ostatak para. Moja sumnja da je ukrao više novca zasniva se na vjerovatnoj mogućnosti da je nakon zločina bio u mjenjačnici pa i u stanu žrtava te da je moguće da je i otuda nešto uzeo. Ovo iz razloga što ni kod Gorana, ni Gordana ni njihove ćerke nije pronađen nijedan ključ, što je prosto nevjerovatno jer je uobičajeno da svaki član porodice ima svoj. Takođe, u Đokićevom stanu je pronađena futrola za pištolj ali ne i oružje, tako da je moguće da ga je Džonić uzeo. Vjerujem i da je tamo koristio rukavice jer nijesu pronađeni njegovi tragovi”, govori advokat.

Osvrćući se na dosadašnji tok istrage, Vitković objašnjava da su stigla vještačenja kutije za municiju koja je pronađena u Stefanovoj garaži, koja su veoma značajna za odluku tužilaštva o krivičnom gonjenju Džonićevog sina.

“To vještačenje je pokazalo da na kutiji za municiju ima Goranovih ali ne i Stefanovih otisaka. Pretpostavljam da će bez obzira na to, tužilaštvo ostati pri optužbi protiv Stefana za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija jer je kutija sa municijom pronađena u njegovoj garaži. Da li je on pomogao ocu prije ili poslije izvršenja krivinog djela to ne možemo znati ali postoje dokazi da nije bio u Moravcu u vrijeme kada je zločin izvršen. Iz tog razloga vjerujem da Stefan neće biti optužen za saučesništvo u ubistvu”, navodi Vitković.

Dodaje, da se nada da je ovo vještačenje posljednja dokazna radnja te da se nada da će se optužnica uskoro naći pred vijećem Višeg suda.

“Očekujem da je do kraja ovog eventualno do polovine sledećeg mjeseca optužnica biti potvrđena i dostavljena strankama koje imaju pravo na prigovor o kojem će sud odlučivati. Tek nakon toga optužnica stupa na pravnu snagu i kreće se sa suđenjem. Ljudi koje zastupam žele da se sa suđenjem krene u nadi da će na neka pitanja dobiti odgovor. Posebno na to zašto je Džonić ubio mladu Lidiju, čija im smrt najteže pada”, zaključuje Vitković.

Đokiće je prije ubistva posljednja vidjela Goranova majka Stojanka kod koje su u selu Moravac bili na večeri. Kako se sumnja, na putu do kuće sačekao ih je Goran Džonić i namamio u usamljeno područje gdje ih je ubio. Tijela je spalio i bacio u jamu koju je pokrio granjem a njihovo vozilo odvezao do šume u ataru Donje Trnave gdje ga je zapalio. Otkriven je zahvaljujući video nadzoru u selu Tešica kroz koje je registrovano njegovo kretanje neposredno prije i u noći ubistva kada je viđen kako vozi automobil ubijenog Đokića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


PV Informer
%d bloggers like this: