Ubistvo vodećeg „škaljarca“ nastavak rata klanova ili osveta?

    2 godine pre 320 pregleda Izvor: RSE

Crnogorskoj policiji je potvrđeno preko međunarodnih kanala, da je u Turskoj ubijen Jovan Vukotić koji je slovio za vođu „škaljarskog“ kriminalnog klana iz Kotora, rečeno je nezvanično Radiju Slobodna Evropa u MUP-u Crne Gore.

Za sada nema detalja kako je likvidacija izvršena. Dio medija u Crnoj Gori pominje da je Vukotić bio u automobilu, kada je ubica sa motora prišao i ispalio smrtonosne hice.

Ubistvo Vukotića predstavlja nastavak osmogodišnjeg rata „kavačkog“ i „škaljarskog“ klana u Crnoj Gori, čiji su pripadnici ubijani i u zemljama regiona i širom Evrope.

Slijedi preuzimanje primata u organizaciji

Kriminolog iz Beograda Dobrivoje Radovanović za RSE kaže da u svim kriminalnim organizacijama važi, da vođa nekog klana ima iza sebe makar dvojicu koji žele da ga „smaknu“ ili naslijede.

„To znači da sada slijedi borba za preuzimanje primata. A da li će ta borba imati oblik nasilja ili će koristiti nasilje da dođu do cilja, tek ćemo vidjeti“, rekao je on.

Preko 50 pripadnika dvije zavađene kriminalne grupe je ubijeno od 2014. godine. Početak sukoba „škaljarskog“ i „kavačkog“ klana se vezuje za nestanak oko 300 kilograma kokaina u Valensiji u Španiji.

Ubistvo Jovana Vukotića 8. septembra, treća je likvidacija u posljednja tri mjeseca.

U Budvi je sredinom juna ubijen Milić Šaković, a na ostrvu Pag u Hrvatskoj je pred brojnim turistima ubijen Goran Vlaović iz Herceg Novog. Do sada nisu potvrđeni navodi medija da su pripadali takozvanom „škaljarskom“ klanu koji je navodno predvodio Vukotić.

Osim poslova, motiv i krvna osveta?

„Borba za preuzimanje poslova, neplaćanje nekih dugova, ili prevare u poslu, motivi su kod narko kriminalaca za primjenu nasilja. To je alfa i omega funkcionisanja tih organizacija. Svako novo ubistvo rezultat je ili posljedica nekih od tih stvari“, kaže kriminolog Radovanović.

On navodi i da mogu biti umiješani i drugi motivi naročito u Crnoj Gori.

„Kada je Crna Gora u pitanju, ne mogu da se otmem utisku da se tu miješa i krvna osveta. Šta može da prevagne, čega ima više ili manje, teško je reći“, rekao je Radovanović.

U dosadašnjim obračunima, između ostalih, ubijen je otac Jovana Vukotića 2019. godine, a godinu kasnije u Atini i kum Igor Dedović.

Vođe klanova pod potjernicom

Crnogorska policija i tužilaštvo su do sada raspisali potjernice za većim brojem članova dva kriminalna klana iz Kotora. Na teret im se stavlja planiranje ubistava, uklučujući i vođa suprotstavljenih grupa.

Tako je i za Jovanom Vukotićem bila raspisana potjernica zbog sumnje da je planirao likvidaciju vođa „kavačkog“ klana, među kojima je i Radoje Zvicer koji je već preživio pokušaj likvidacije 2020. godine u Kijevu u Ukrajini.

Takođe, crnogorski organi su i za Zvicerom raspisali potjernicu zbog stvaranja kriminalne organizacije.

I pored svih optužbi protiv Jovana Vukotića iz prethodnih godina, on je bio osuđen samo zbog falsifikovanja pasoša pred sudom u Beogradu.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ocjenjuje da postoje samo dva načina, da neko sa takvom reputacijom, odgovara samo za manje krivično djelo. Jedan, da osumnjičeni dobro skriva dokaze, ili da ima uticaj na institucije.

„Osumnjičeno lice može da ima jako dobro uporište u pravosudnim organima ili organima vlasti koji diktiraju pravosuđu šta će da radi. To važi za balkanske zemlje, kako u Srbiji tako i u Crnoj Gori“,  kaže Radovanović.

On smatra da je upravo funkcionisanje institucija razlog što se o navodnim vođama klanova uglavnom govori, dok se procesuiraju za manja krivična djela.

Politička upotreba „Kavača“ i „Škaljara“

Ubijeni Jovan Vukotić je u više navrata, medijima slao pisma u kojima je tvrdio da je u crnogorskoj policiji ima „onih koji su na „spisku mafijaških šefova“, aludirajući na povezanost policije i „kavačkog“ klana.

Iz policije je odgovarano da takvih indicija nema.

Ipak, nedavno su uslijedila hapšenja više policijskih službenika, za koje postoji sumnja da su bliski sa kriminalnim klanovima, kojima su dojavljivali aktivnosti policije. Istrage u tim slučajevima su u toku.

Do hapšenja je došlo, nakon što je Europol dostavio Specijalnom tužilaštvu transkripte razgovora preko SKY aplikacije. U dešifrovanoj komunikaciji su se pominjale najave ubistava, šverca narkotika i druge radnje.

Dokumenti Europola su došli i do dijela crnogorskih medija koji objavljuju navodne prepiske, a u kojima se pojavljuju imena crnogorskih političara.

U posljednjim objavama razgovora navodnih pripadnika kriminalnih grupa, a čija autentičnost nije zvanično potvrđena, pominje se likvidacija predsjedika Crne Gore Mila Đukanovića i planiranje nasilja tokom 2020. godine sa kojim se povezuje navodni zahtjev za naoružavanje Srpske pravoslavne crkve.

Povodom ovih navoda u tužilaštvu su formirana dva predmeta.

U objavljenim razgovorima je više puta pominjan premijer Dritan Abazović u vezi sa nabavkom kriptovanih telefona.

Ove objave dovele su do međusobne razmjene optužbi između politički suprotstavljenih crnogorskih političara o pripadnosti nekom od klanova.

Tako politički protivnici, premijera Dritana Abazovića nazivaju „škaljarcem“, a jedan od lidera prosrpskog Demokratskog fronta sumnjiči Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista da je pod direktnim uticajem „kavačkog“ klana.

Prema podacima iz „Crne knjige“ RSE i agencije Krik, baze ubistava izvedenih na teritoriji Srbije i Crne Gore koja su imala odlike mafijaških likvidacija, od 2012. godine na ovaj način stradalo je 157 ljudi, od čega je svega 13 slučajeva pravosudno riješeno.

Od ukupnog broja u Crnoj Gori je ubijena 61 osoba. Osim na teritoriji Crne Gore i Srbije, do mafijaških ubistava je došlo i u Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji i drugim zemljama.