УЧЕНИЦИ СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ ПОСЈЕТИЛИ МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У ПОДГОРИЦИ

    1 dan pre 259 pregleda Izvor: Средња стручна школа Пљевља

У сриједу, 5. јуна 2024. године, ученици Средње стручне школе – Пљевља, III-2 одјељења – Техничар за компјутерско конструисање и управљање и I-2 одјељења – Техничар за дизајн и конструисање у машинству, заједно са професором Драшком Кубуровићем и професорицом Наташом Гачевић посјетили су Машински факултет у Подгорици. Посјета је реализована на иницијативу проф. др Николе Шибалића и професора Драшка Кубуровића, чиме је настављена добра сарадња школе и Машинског факултета.

Ученике и професоре наше школе угостили су: декан Машинког факултета проф. др Радоје Вујадиновић, проф. др Никола Шибалић, проф. др Раде Грујичић, проф. др Александар Вујовић, проф. др Јанко Јовановић, проф. др Дарко Бајић, проф. др Јелена Шаковић Јовановић, проф. др Марина Мијановић Маркуш, проф. др Есад Томбаревић са сарадницима.

У уводном обраћању декан Машинског факултета проф. др Радоје Вујадиновић изразио је захвалност на сарадњи и упутио топле ријечи добродошлице. Упознао је присутне са планираним активностима, са студијским програмима као и са великим могућностима које нуди Машински факултет у Подгорици. Такође је навео да је према предвиђањима водећих свјетских стручњака инжењерство професија будућности. Процјењује се да ће у свијету за пет година инжењери бити међу најтраженијим занимањима на свијету.

Услиједио је обилазак савремено опремљених лабораторија и центара:

▪️Лабораторије за конструисање гдје се врши обука кадрова из области пројектовања и конструисања, посебно из области пројектовања уз помоћ рачунара на сљедећим лиценцираним софтверима: AutoCAD, Solidworks, Ansys, Autodesk Inventor, LabVIEW и Matlab и др.

▪️Лабораторије за мехатронику гдје се спроводи поступак моделирања различитих типова електричних, механичких, флуидних, термалних и мјешовитих система који налазе примјену код роботских манипулатора за различите намјене, CNC машина, аутомобила, робота, беспилотних летјелица, аутоматски вођених возила, индустријских погона, уређаја који се примјењују у медицини итд.

▪️3D Центра чија је улога: Геометријско моделирање производа и пројектовање технологија (CAD); Теоријске и нумеричко-експерименталне методе прорачуна процеса и система (CAE); Развој оптималних информационо-управљачких токова (CAI); Управљачки системи и аутоматизација машина и процеса (CAM); Компјутерска графика (CG); Графичко моделирање и симулације, као и 3D штампање модела.

▪️Лабораторије за енергетику која располаже опремом за научноистраживачки рад, а која се такође користи и у пројектима сарадње са привредом за мјерења у енергетици, процесној техници, код система за гријање, хлађење, вентилацију итд.

▪️Лабораторије за заваривање и заварене конструкције која остварује образовну, научноистраживачку и развојну улогу: SMAW, MIG/MAG, TIG, A-TIG. Главне активности лабораторије су: развој нових поступака заваривања; електролучно заваривање попуњавајућом електродом – CGEAW (Consumable Guide Enclosed Arc Welding); развој технологија заваривања металних материјала; пројектовање и прорачун заварених конструкција.

▪️ Центара за моторе и возила који реализује научноистраживачке, образовне и стручне активности из области мотора, возила и саобраћаја

▶️ Ученици су имали прилику да на практичним примерима прошире знања стечена у школи и да демонстрирају рад на најсавременијој опреми. Након трочасовног рада домаћин је приредио ручак за ученике.

У међувремену на одвојеном састанку у кабинету проф. др Здравка Кривокапића сумирани су утисци посјете, евоциране успомене на еминентне професоре Машинског факултета и на студенте који су данас успијешни у својим професијама.

Постигнут је договор да оваква сарадња постане традиционална.

По завршетку посјете факултету ученици су имали прилику да обиђу и боље упознају Подгорицу. Пут је протекао у дружењу и добром расположењу уз музику и пјесму ових дивних младих људи.

Из Средње стручне школе – Пљевља изразили су дубоку захвалност на гостопримству руководству и професорима Машинског факултета у Подгорици.