Uhapšenim ruskim demonstrantima i novinarima odmah uručeni pozivi za vojsku

    2 godine pre 2954 pregleda Izvor: Agencije/cdm.me
Foto : Pixabay –

Nekim Rusima koji su uhapšeni zbog protesta protiv uvođenja djelimične mobilizacije u zemlji uručeni su pozivi za služenje vojnog roka dok su bili u pritvoru, saopštilo je udruženje za ljudska prava OVD-Info. Otkako je Vladimir Putin u srijedu najavio prvu veću mobilizaciju u Rusiji od Drugog svjetskog rata, letovi iz zemlje su rasprodati, a u nekoliko gradova održani su masovni protesti, koje je policija brzo razbila.

OVD-Info je saopštio da je privedeno najmanje 1.310 demonstranata, a nekima od njih odmah su uručeni pozivi za odlazak u vojsku. Demonstrantu u Moskvi je rečeno da bi mogao da se suoči sa deset godina zatvora zbog odbijanja da prihvati poziv na mobilizaciju. Prema ruskom zakonu, policija ima ovlašćenja da zaustavi ljude za koje se smatra da izbjegavaju mobilizaciju.

Zakon takođe predviđa višegodišnje zatvorske kazne i velike novčane za one koji izbjegavaju vojnu službu bez pravnog osnova za izuzeće. „Iz 15 policijskih uprava stiglo je obavještenje da su privedeni muškarci dobili poziv za mobilizaciju“, navodi se u saopštenju OVD-Info.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije demantovao pomenute navode. Rekao je samo da to „nije protivzakonito“.

Policija nije bila dostupna za komentar, kao ni kancelarija za mobilizaciju, navodi Rojters. Pozivi za mobilizaciju navodno su dostavljeni i novinarima.

Naime, ruska televizija Dožd (Kiša) objavila je da je Artem Kriger, novinar portala SOTA, dobio poziv za vojsku nakon što je uhapšen dok je izvještavao o protestima protiv mobilizacije u Moskvi.

Neki muškarci su u četvrtak, poslije odluke o djelimičnoj mobilizaciji, požurili na granice. Zabilježene su povećane gužve na graničnim prelazima sa Finskom i Gruzijom, dok su cijene avio karata iz Moskve skočile u nebo.