Ukoliko želite da uštedite, ovako je najbolje da koristite bojler

    1 godina pre 440 pregleda Izvor: dnevno.me

I dalje svjedočimo rastu energenata i struje, a desi se da je trošimo više nego što bi trebalo jer prosto nismo svjesni nekih troškova, a jedan od glavnih krivaca za to je bojler.

Bojler spada u uređaje koji troše najviše struje u kući, koji svi zajedno mogu biti odgovorni za čak 23 posto potrošene električne energije.

Za većinu je uređaja najočiglednije rješenje da ih držite isključene iz struje dok se ne koriste, a evo kako možete „ukrotiti“ električni bojler, za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu: naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kWh. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kWh.

Na većini bojlera temperatura jee unaprijed namještena, ali da biste uštedjeli, termostat bojlera podesite na ekonomično grijanje, odnosno na temperaturu između 50 i 60°C.

Osim što je nepotrebno, pregrijavanje vode (na 75 ili čak 85°C) prouzrokuje veću potrošnju struje, ali i brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Preporuka je zato da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijač očiste otprilike jednom godišnje, a tamo gdje je voda mekša može i rjeđe. Šuštanje, zujanje i pucketanje bojlera kad se uključi obično je jasan znak da se oko grijača nalaze naslage kamenca koje treba ukloniti.

Isto tako, bitno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućnih uređaja, bojler neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će voda sa svakim uključivanjem morati da se zagrije ispočetka. Zato se električni bojler isključuje samo kad vam duže vrijeme neće trebati topla voda.

Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen.