UMJESTO U BUDŽET, PRIHODI OD DUVANSKIH PROIZVODA U TAJKUNSKE DŽEPOVE I CRNE FONDOVE

    6 mjeseci pre 157 pregleda Izvor: PV Informer

U novom javnom saopštenju “Demokrata” se navodi da je novim povećanjem akciza na duvanske proizvode sa početka ove godine, Vlada Crne Gore sasvim sigurno ojačala i onako jako crno tržište i time osnažila uvjerenje velikog broja građana da iza šverca cigareta stoje ljudi usko povezani sa vrhom vlasti. Ako je opštepoznata činjenica da je DPS vlast utemeljena na bazi crnih fondova, onda je jasno da se iza ovakvih odluka krije interes sračunat na profit kriminalnih struktura u njoj.

Povećanje akciza, tj konačne cijene duvanskih prozvoda ima preventivnu svrhu u cilju smanjenja broja korisnika duvanskih proizvoda u sređenim zemljama u kojima ne možete kupiti cigarete na svakom koraku po višestruko nižoj cijeni.

Međutim, u Crnoj Gori je formirano i decenijama održavano nelegalno tržište duvana, očigledno, direktno ili indirektno kontrolisano iz vrha DPS-a. Ovo tržište je toliko jako da istraživanja pokazuju da svaki drugi korisnik duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, kupuje cigarete na nelegalnom tržištu.

Povećanjem akciza, koje direktno znači povećanje cijena duvanskih proizvoda, u finansijskom smislu se ne dobija ništa, već naprotiv. Zbog visoke cijene proizvoda koja ne odgovara platežnoj moći prosječnog građanina, korisnici se odvraćaju sa legalnog i upućuju na crno tržište. To navodi na zaključak da ekonomska politika Vlade nema za cilj da poveća poreski zahvat, čime bi se nesumnjivo ostvarili i veći akcizni prihodi u kumulativnom smislu, već da novac koji bi trebao ići u državnu kasu usmjeri ka onima koji kontrolišu nelegalno tržište.

Takođe, proizvodi iz sive zone su, po pravilu, sumnjivog porijekla i neprovjerenog kvaliteta, te kao takvi dodatno utiču na zdravlje građana.

Iz svega ovoga se nameće ključno pitanje – Ko je omogućio da se na sivom tržištu u svakom trenutku nađu dovoljne količine duvanskih proizvoda koje će zadovoljiti potrebe potrošača u Crnoj Gori? Očito da neko iz sistema prati i direktno utiče i na ponudu i na tražnju, pa kada se smanji potražnja legalnih akciznih proizvoda zbog visoke cijene, povećavaju se količine na sivom tržištu kako bi se zadovoljile potrebe i dopunili crni fondovi.

Dakle, DPS vlast akciznu politiku ne vodi u skladu sa interesima budžeta i zdravlja građana, već u zavisnosti od potreba crnog tržišta, kao jednog od ključnih izvora njenog finansiranja. 

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6325 pregleda