Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

    1 dan pre 116 pregleda Izvor: N1
Foto: „X“

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć prvu rezoluciju kojom se podržava plan o prekidu vatre i koji za krajnji cilj ima okončanje osmomjesečnog rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Rezolucija pozdravlja predlog o prekidu vatre koji je ranije najavio predsjednik SAD Džo Bajden, koji je Izrael navodno prihvatio.

Od Hamasa, koji je navodno prvobitno na ovaj predlog gledao pozitivno, traži se da prihvati plan koji će se sprovesti u tri faze.

Rezolucija, koja poziva Izrael i Hamas da u potpunosti sprovedu pomenuti plan, „bez odlaganja i bez uslova“, usvojena je sa 14 glasova „za“, nijednim „protiv“, uz uzdržanost Rusije.

Ranije tokom dana, zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud rekao je novinarima da SAD žele da se uvjere da će svih 15 članova Savjeta bezbjednosti podržati ono što je nazvao „najboljom i najrealnijom prilikom da se bar privremeno zaustavi ovaj rat“.

Rezolucija je usvojena takoreći jednoglasno, ali je ostalo pod znakom pitanja da li se Izrael i Hamas zaista slažu sa trofaznim planom o prekidu vatre.