UN: Najmanje 1.348 civila ubijeno u Marijupolju

    1 godina pre 154 pregleda Izvor: Tanjug, CNN

Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 djece, izjavila je visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

„Stvarni broj poginulih u dejstvima protiv civila vjerovatno iznosi još nekoliko hiljada više“, navela je Bašele, kako prenosi Si-En-En.

Ona je dodala da su civili ubijeni u vazdušnim napadima, tenkovskim i artiljerijskim granatiranjem i prenosivim i lakim oružjem tokom uličnih borbi, te da je u Marijupolju uništeno ili oštećeno čak 90 odsto stambenih zgrada, a taj grad je nazvala „vjerovatno najsmrtonosnijim mjestom u Ukrajini“.

UN; foto: pixabay

„Tijela su pronađena u improvizovanim pojedinačnim ili kolektivnim grobnicama u dvorištima, ulicama i parkovima, u kućama i napuštenim stanovima. Mnogi tek treba da budu sahranjeni“, navela je Bašele.

Bašele je dodala da je trenutno „nemoguće znati“ tačan broj poginulih.

„Dok se ne pronađu i ne identifikuju sva mrtva tijela i dok se ne utvrdi njihov status, bilo vojni ili civilni, i tačni uzroci smrti, biće nemoguće znati tačan broj smrtnih slučajeva civila direktno izazvanih neprijateljstvima i onih uzrokovanih nedostatkom hrane, vode, medicinske njege i drugim posledicama preživljavanja tokom neprijateljstava“, saopštila je Bašele.