UNICEF: Više od 13.800 djece ubijeno u Gazi od početka rata

    1 mesec pre 189 pregleda Izvor: pobjeda.me

Više od 13.800 djece ubijeno je u Gazi od početka rata, saopštila je izvršna direktorka Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) Ketrin Rasel.

„Pored toga, na hiljade djece je povrijeđeno, a hiljade su na ivici gladi“, rekla je Rasel na konferenciji za novinare u Njujorku, prenosi CNN.

U posebnom saopštenju, Komitet UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena naveo je da „na svakih 10 minuta u Gazi jedno dijete bude ubijeno ili povrijeđeno“ i da je više od 10.000 žena ubijeno u Gazi od početka rata, a 19.000 djece ostalo je bez roditelja, piše N1.

Specijalista za komunikacije UNICEF-a Tes Ingram, koja je nedavno pojsetila Gazu, rekla je da ju je najviše pogodio broj ranjene djece koju je vidjela.

„Što je najgore, nisam ih vidjela samo u bolnicama, već i na ulicama i u njihovim improvizovanim skloništima“, kazala je Ingram.

Užasna statistika iz dana u dan je sve gora, pa je tako danas objavljeno da je najmanje 10 članova jedne porodice, uključujući petoro djece starosti između tri i 16 godina, ubijeno tokom noći u vazdušnom napadu na naselje u Rafi.

Majka Ajad se i dalje vodi kao nestala, prema riječima novinara CNN-a koji se javio iz bolnice Abu Jusef Al-Nadžar, a na snimcima CNN-a se vidi kako rođaci plaču nad tijelima pokojnika.

Tragično stradala porodica više puta se selila bježeći od izraelske vojske i na kraju je utočište našla u Rafi, ali su ih i ovdje stigle bombe, rekao je jedan od rođaka.