Uprava za izvršenje krivičnih sankcija: Za deset godina pobjegla dva osuđenika i četiri pritvorenika

    2 meseca pre 242 pregleda Izvor: dnevno.me

Za deset godina zabilježeno je jedno direktno bjekstvo iz zatvora, kao i pet slučajeva bjekstva sa mjesta van zatvora gdje su zatvorenici, odnosno pritvorenici bili sprovodeni, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Kako pojašnjavaju, u protekloj deceniji pobjeglo je šest osoba, od kojih su, u tom momentu, dvije osobe bile osuđene na zatvorsku kaznu, a četiri pritvorene.  

I jedan i drugi osuđenik, smješteni u zatvoru u Bijelom Polju, osuđeni su na zatvorsku kaznu od 14, odnosno15 godina i tri mjeseca.

“U ta dva slučaja razlikuje se mjesto sa kojeg je počinjeno bjekstvo. Jedan zatvorenik je bjekstvo počinio iz samog zatvora, a drugi zatvorenik, čije bjekstvo vezujemo za bjekstvo iz zatvora, dogodilo se nakon što je zatvorenik od strane i uz pratnju službenika obezbjeđenja sproveden do porodične kuće u Mojkovcu radi posjete teško bolesnom članu uže porodice iz koje je i počinio bjekstvo”, saopšteno je našem portalu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.  

Osim osuđenih, u navedenom periodu bjekstvo su počinila i četiri pritvorenika.

“Sam čin bjekstva tih pritvorenih lica nije se desio iz te pritvorske jedinice Istražnog zatvora Podgorica gdje su, inače, bili smješteni, već iz zdravstvenih ustanova tokom njihovog sprovođenja i obezbjeđenja od strane službenika obezbjeđenja UIKS-a. U konkretnom se ne može govoriti o njihovim kaznama budući da se radi o licima kojima je određena mjera pritvora”, objašnjavaju iz UIKS-a.

Svi oni su nakon bjekstava vraćeni ponovo u jedinice UIKS-a, neki istog dana nakon nekoliko sati, neki sjutradan, a pojedini nakon nekoliko godina kao rezultat međunarodne potjernice…

“Nijedno lice, od navedenog broja koja su počila bjekstvo u jednom i drugom slučaju, nijesu ostala na slobodi”, navode iz UIKS-a.

Posljednje bjekstvo iz zatvora prije osam godina

Posljednji bijeg iz zatvorskih zidina dogodilo se 24. decembra 2015. Nemili događaj ponovio se nekoliko godina kasnije, ali je tada pritvorenik pobjegao iz jedne zdravstvene ustanove.

“Ukoliko uzmemo u obzir posljednje bjekstvo koje je počinjeno od strane lica lišenog slobode, a da se isto nije dogodilo bjekstvom iz zatvora – objekta u kojem je lice bilo smješteno već iz zdravstvene ustanove gdje je uz pratnju i obezbjeđenje službenika UIKS-a upućeno iz zatvora na liječenje u toj ustanovi, onda je posljednje bjekstvo bilo 27.02.2020, od strane pritvorenog lica”, kažu iz UIKS-a.

Za period od deset godina bilo je i neuspješnih pokušaja bjekstva.

“Pokušaj bjekstva pritvorenog lica dogodio se u Istražnom zatvoru gdje je lice bilo smješteno, dok pokušaj bjekstva osuđenog lica koje je bilo smješteno u Zatvoru za duge kazne (ranije Kazneno popravnom domu), dogodio se tokom ljekarskog pregleda u zdravstvenoj ustanovi van UIKS-a. Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja osujećena je njihova namjera i spriječeno bjekstvo tih lica”, navodi se u odgovorima dostavljenim našem portalu.

Kako tvrde iz te ustanove, u svim slučajevima bjekstva zatvorenika i pritvorenika iz zatvora u Spužu i Bijelom Polju, pokrenuti su i okončani postupci utvrđivanja propusta u radu službenika UIKS-a.

Nekima su izrečene i najstrože disciplinske mjere.

“Zbog povrede službene dužnosti u kontekstu bjekstava lica lišenih slobode, utvrđena je disciplinska odgovornost zbog teže povrede službene dužnosti devet službenika, od čega je za pet izrečena najstroža disciplinska mjera prestanak radnog odnosa, dok je za četiri službenika izrečena disciplinska mjera novčana kazna”, navode za naš portal.

“Crnogorski zatvori jedni od bolje čuvanih ustanova ovog tipa u regionu, pa i Evropi”

Iz Uprave poručuju da nijedan zatvor u svijetu nije apsolutno bezbjedan, ali i da je najbitnije da za sve planirane i neplanirane situacije postoje predviđeni protokoli kojih će se svi pridržavati i koji će osigurati da bezbjednost u tim ustanovama bude stabilna.

“Ukazujemo da je najvažniji operativni rad službenika za preventivnu bezbjednost i zaštitu, kao i da Uprava zatvora, u saradnji sa policijom i ostalim bezbjednosnim službama, u svakom trenutku mora imati informaciju o tome da li se priprema bjekstvo, pobuna ili sukob u zatvoru, a što i čini, tako da upravo u razmjeni saznanja, operativnih radnji i iskustava, dosad je spriječeno mnogo negativnih po bezbjednost ugrožavajućih situacija”, objašnjavaju oni.

Sa jednim slučajem direktnog bjekstva zatvorenika iz zatvora, u proteklih deset godina, kao i pet slučajeva bjekstva iz mjesta van zatvora gdje su zatvorenici odnosno pritvorenici bili sprovodeni i obezbjeđivani, iz UIKS-a tvrde da se crnogorski zatvori mogu smatrati jednim od bolje čuvanih ustanova ovog tipa u regionu, pa i Evropi.

U prilog tome, kako navode, govori i činjenica da su od šest osoba koja su počinila bjekstvo, četiri pronađene i uhapšene istog dana ili sjutradan, a dvije nakon određenog vremena.

Ipak, iz UIKS-a ne poriču da uvijek ima prostora da se zatvorski sistemi kontrole i bezbjednosti uvijek mogu unaprjeđivati.

“UIKS preduzima aktivnosti što je više moguće da unaprijedi materijalnu stranu bezbjednosti dogradnjom zaštitnih ograda, bedema i drugim fizičkim preprekama. U UIKS-a u svim organizacionim jedinicma gotovo na svakodnevnom nivou vrše se poslovi preventivno bezbjednosne zaštite, te preduzimaju odgovarajuće operativne radnje kako bi se bezbjednost podigla na veći nivo, tako da osim nekih izolovanih slučajeva nije bilo većih bezbjednosnih problema”, zaključuju iz UIKS-a.