Upravni sud će o 155 miliona eura državne pomoći za Montenegro Airlines?

    1 godina pre 302 pregleda Izvor: vijesti.me

Savjet Agencije za zaštitu konkrencije (AZK) donio je rješenje u odnosu na pomoć države Montenegro Airlinesu (MA) od 155 miliona eura, koje ne odgovara Ministarstva saobraćaja, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sprovođenje posebnog zakona za nacionalnu avio-kompaniju bilo je odloženo, uz objašnjenje da se radila dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu koja je trebalo da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije po pitanju legalnosti državne pomoći.

Na pitanje za resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva – da li je tačno da im je dostavljeno mišljenje AZK o posebnom zakonu o MA i da je negativno, nezvanično su odgovorili: “Nije negativno mišljenje na zakon o MA, nego na analizu da je u pitanju spasavanje kompanije, a ne državna pomoć. Na njihovo mišljenje može da se vodi postupak jer mi od referentne kuće imamo analizu i zaključak da se radi o spasavanju kompanije”.

Resor kojim rukovodi ministar Osman Nurković ima pravo na upravni postupak protiv rješenja AZK.

U vrhu državnog avio-prevoznika juče su kazali da nisu bili informisani o rješenju Agencije.

Iz AZK su kazali da očekuju da rješenje ubrzo bude objavljeno, a na pitanje zašto nije dosad kažu da čekaju da im resorno ministarstvo dostavi da je primilo taj dokument.

Prema nezvaničnim saznanjima, obaviće se i ispitni postupak.

Zakon o kontroli državne pomoći omogućava Agenciji da po službenoj dužnosti pokrene ispitni postupak, ako nakon prethodne kontrole utvrdi da postoji sumnja da prijavljena državna pomoć nije u skladu sa ovim zakonom.

Prema zakonu, protiv rješenja može se pokrenuti upravni spor.

​Iz Agencije su krajem prošle godine saopštili da im je dostavljen nepotpun materijal za donošenje rješenja o tome da li je lex specialis za MA usklađen s propisima o državnoj pomoći.

U međuvremenu, privremeno je odložena primjena zakona.

Vlada je krajem avgusta počela da sprovodi lex specialis za MA kada je nekoliko dana pred parlamentarne izbore nacionalnom avio-prevozniku iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno 25 miliona eura.

U ovogodišnjem budžetu 66 miliona eura je ostavljeno u tekućoj budžetskoj rezervi za primjenu posebnog zakona za MA.

Zakon kojim država sa 155 miliona eura pokušava još jednom da spasi MA usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći.

Na pravilno rješavanje slučaja MA Vladu je upozorila krajem prošle godine i delegacija EU u Crnoj Gori.

“To je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 – Konkurencija”. 

Vlada do sada pomogla MA sa oko 102 miliona

Zakonom je definisano da država ove godine za MA plati obaveze od 105 miliona eura, a u 2021. do 2024. godine za kupovinu dva aviona još 50 miliona eura plus pripadajuće poreze.

Državni avio-prevoznik sve to “vraća” ustupanjem svojih akcija Vladi i to po cijeni od 8,855 eura duga za jednu dionicu.

Od osnivanja kompanije, Vlada je direktno ili indirektno aviokompaniju pomogla sa 102 miliona eura, ali joj ni to nije pomoglo da zadrži pozitivno poslovanje.

Na kraju 2018. godine akumulirani gubitak iznosio je 90 miliona eura, a kratkoročne i dugoročne obaveze procijenjene su na 95 miliona eura.

Zakonom se pokrivaju sve sadašnje obaveze kompanije, ali se nigdje ne garantuje da će MA nakon toga moći da posluje bez nove pomoći države.

Odobreno je pokrivanje duga za poreze i doprinose od 25 miliona eura, duga Vladi za druga plaćanja od devet miliona, naknade Aerodromima od 32 miliona, Kontroli letjenja SMATSA 6,5 miliona, Hipotekarnoj banci za kredite od 6,8 miliona, dugovi ostalim dobavljačima od šest miliona…

Najnovije vijesti

Po rastu BDP-a sada u vrhu Evrope

25. septembra 2021. 10:15

Spaliće 21.360 doza AstraZeneke

25. septembra 2021. 09:41

Prognoza vremena – 25. septembar

24. septembra 2021. 22:47

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26313 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11665 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10954 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10319 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9540 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 9017 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8577 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 8568 pregleda
%d bloggers like this: