Uroš Joksimović, mladić koga cerebralna paraliza nije spriječila da vjeruje…

    4 sedmice pre 670 pregleda Izvor: PV Informer
Foto: Privatna arhiva

Uroš Joksimović, mladić iz Berana iako rano obolio od celebralne paralize, primjer je kako i pored bolesti ne treba klonuti duhom. Uroševo ovozemaljsko bitisanje ispunjeno iskušenjem zbog teške bolesti, ispunjeno je vjerom u svevišnjeg i slikarskim i literalnim pregalaštvom.

Uroš Joksimović rođen je 7. septembra 2006. godine u Beranama. Osnovnu školu, po posebnom programu, kao „lučonoša“, završio je u Beranama, gdje sa uspjehom odlikaša, pohađa srednju turističku školu.Tokom boravka u Dnevnom centru u Beranama, otkrio je ljubav prema slikarstvu.

Uroš duhovnu snagu pronalazi najviše slikajući akvarele, pa je već imao nekoliko samostalnih izložbi. Pored slikarstva Uroš se bavi i literalnim stvaralaštvom. U njegovim tekstovima preovladavaju duboka osjećanja u kojima se iskazuje ljubav prema religiji i bogu, kao i zapažanja sa mnogih putovanja u kojima je obilazio crkve i manastire širom Crne Gore i Srbije.

Njegov literalni rad uobličen je u Uroševoj knjizi  “Rođen sam da vjerujem”, koja je nedavno izašla pod blagoslovom Episkopa budimljansko nikšićkog G. Metodija. Izdavač knjige je Srpska književna zadruga, a predgovor je napisao Nikola Apostolović. 

Promocija knjige „Rođen sam da vjerujem” biće promovisana širom Crne Gore, a Uroš očekuje da promocija njegove knjige bude organizovana i u Pljevljima.

Mladić od svojih 17 godina koji pored teške bolesti pokazuje izuzetnu duševnu snagu i vjeru u bolje, svakako je svetao primjer svim mladim ljudima da ne trebaju da klonu duhom, već svoje ovozemaljsko postojanje, sa vjerom u boga, iskoriste na najbolji način, a u skladu sa svojim mogućnostima.