Uskoro bez straha od zubara – ljudima će nicati treći zubi

    1 mesec pre 462 pregleda Izvor: rtcg.me

Ako ste ikada ranije oštetili zube, to bi vjerovatno rezultiralo vađenjem, što je prije svega bolno, a znači i da ste zauvijek izgubili zub.⁠ ⁠

Ipak, sve bi to moglo da se promijeni, jer je prvi lijek na svijetu od kojeg zub može ponovo da izraste odobren je za ispitivanja na ljudima. Istraživanja će početi kasnije ove godine. Eksperimentalni lijek koji su razvili japanski istraživači trebalo bi da počne sa ispitivanjem na ljudima u septembru i uključiće odrasle kojima nedostaje najmanje jedan molar.

Lijek koji bi mogao omogućiti ljudima da im izrastu novi zubi nakon gubitka ili oštećenja predstavlja revolucionarni napredak u stomatologiji. Japanski istraživači su razvili eksperimentalni lijek koji blokira protein USAG-1, koji ograničava rast zuba. Otkriće ovog medikamenta bi moglo da označi kraj tradicionalnih dentalnih proteza i implantata, nudeći potpuno novi pristup dentalnoj regeneraciji.

Kliničko ispitivanje ovog lijeka zakazano je za jul 2024. godine, a prvi na kojima će lijek biti testiran su pacijenti s agenezom zuba, genetskim stanjem koje rezultira nenicanjem zuba. Ako ispitivanja pokažu da je lijek bezbjedan i efikasan, mogao bi da postane dostupan opštoj populaciji već 2030. godine.

U prethodnim eksperimentima na životinjama, lijek je podstakao rast „trećih” zuba nakon mliječnih, a zatim i stalnih zuba kod odraslih jedinki. Ovo otkriće je posebno značajno, jer veoma mali procenat odraslog stanovništva ima sve svoje zube, a mnogi ljudi gube zube usljed povreda, karijesa ili starosti.

Dr Katsu Takahaši, vodeći istraživač i šef Odjeljenja stomatologije i oralne hirurgije u bolnici Kitano Instituta za medicinska istraživanja u Osaki, izjavio je da je mogućnost da izraste novi zub „san svakog zubara”. Njegov tim se nada da će uspjeti da utre put kliničkoj upotrebi ovog lijeka.

Ovaj lijek bi mogao da transformiše dentalnu medicinu, omogućavajući ljudima da prirodno regenerišu svoje zube, što bi poboljšalo kvalitet života mnogih koji se bore sa stomatološkim problemima.