Uskoro će saopštiti koliku je štetu izazvalo ispuštanje opasnog otpada u Ćehotinu

    2 godine pre 388 pregleda Izvor: Pobjeda

Ministarstvu poljoprivrede predat izvještaj o posljedicama pomora ribe u Pljevljima

Pomor ribe desio se između 4. i 5. jula. Odbor direktora EPCG saopštio je 18. jula da je otpad iz TE ispušten u rijeku zbog havarijske drenaže, čime su spriječene teže posljedice. Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije, ribe su otrovane korozivnim sredstvom

Komisija za procjenu i nadoknadu štete izazvane ispuštanjem otrovnih materija iz Termoelektrane u rijeku Vezišnicu i Ćehotinu završila je izvještaj i predala ga Direktoratu za ribarstvo – Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Taj Vladin resor uskoro će saopštiti kolika je šteta pričinjena tokom ekološkog incidenta koji se u Pljevljima desio početkom mjeseca.

Članovi komisije su poljoprivredni inspektor Mile Čamdžić iz Ministarstva poljoprivrede, prof. dr Danilo Mrdak, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Vaso Knežević iz SRK Lipljen.

Pomor ribe u Ćehotini desio se između 4. i 5. jula. Čuvari Sportsko-ribolovnog kluba Lipljen koji upravlja vodama Pljevalja prijavili su da je rijeka bijela kao mlijeko.

Odbor direktora EPCG saopštio je 18. jula nakon vanredne sjednice da je otpad ispušten u rijeku zbog havarijske drenaže, čime su spriječene teže posljedice.

– Akcident je posljedica havarijske drenaže sistema za odvoz pepela i šljake. Ta situacija mogla je dovesti do porasta nivoa vode na deponiji, što bi ozbiljno narušilo stabilnost brane deponije Maljevac, sa nesagledivim štetnim posljedicama po ljudske živote, stambene objekte i ostala materijalna dobra – saopštio je odbor direktora. Takođe, naveli su da činjenice ne ukazuju na bilo kakvo nestručno ili neblagovremeno upravljanje u havarijskoj situaciji.

Inspekcija je 12. jula saopštila rezultate analize uzoraka ribe i vode koje je uradio Centar za ekotoksikološka ispitivanja, a koji su pokazali da je Ćehotina 11 kilometara nizvodno mrtva rijeka – vode su van svih klasa propisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji zbog povećane vrijednosti pH, sadržaja nitrita i ortofosfata. Prema izvještaju Specijalističke veterinarske laboratorije, ribe su otrovane korozivnim (kaustičnim) sredstvom.

Uprava policije je podnijela krivičnu prijavu protiv jednog pravnog (Termoelektrane) i četiri fizička lica, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera za zaštitu životne sredine. Osumnjičeni su V. Š, izvršni direktor TE, D. B, rukovodilac Sektora za operativnu kontrolu i planiranje, R. D, smjenski inžinjer i S. V, stručno lice za zaštitu životne sredine u TE Pljevlja. U istom saopštenju Uprava policije navodi da postoji sumnja da su ,,zaposleni u EPCG – TE Pljevlja radnje opisane u krivičnoj prijavi sprovodili i ranije, pa policija i tužilaštvo preduzimaju dalje mjere i radnje u okviru ovog predmeta“.

Vlada je 10. jula na Tviter nalogu napisala da EPCG treba hitno da sanira štetu, te da je neophodno skraćivanje rokova ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja kojom će biti eliminisana mogućnost takvih incidenata.

Prema Zakonu o odgovornosti za štetu u životnoj sredini, za počinioce (pravna lica), predviđene su kazne od 2.000 do 40.000 eura, a može se izreći i zaštitna mjera zabrana obavljanja djelatnosti od 30 dana do šest mjeseci.

Najnovije vijesti

Zov sukanja

30. novembra 2021. 16:39

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 29664 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 12966 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 12326 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 12002 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 11810 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 11105 pregleda

Japanske propalice

9. marta 2020. 10526 pregleda

Pronađena lična karta

27. aprila 2020. 10375 pregleda

Danas isplata materijalnih davanja

16. septembra 2020. 9086 pregleda
%d bloggers like this: