Uspješno sprovedena akcija Nevladine organizacije „PV Informer“na prikupljanju jedinica krvi

    5 godina pre 1402 pregleda Izvor: PV Informer

Redakcija portala PV Informer koji djeluje u okviru istoimene Nevladine organizacije je uspješno sprovela akciju dobrovoljnog davalaštva krvi uz pomoć Crvenog krsta u Pljevljima i mnogih građana pratilaca portala koji su se javili redakciji. Zbog interesovanja građana koji iz raznih razloga nisu danas dali krv, a izrazili su spremnost da daju krv, akcija redakcije portala će se nastaviti i sledeće nedelje.

U prostorijama Zavoda za tranfuziju krvi Crne Gore, koje se nalaze u okviru Opšte bolnice u Pljevljima, jutros je bilo dosta posla, koji su veoma stručno obavljali dr Nađa Bošković iz Bijelog Polja, specijalizant transfuziološke medicine u Zavodu za transfuziju krvi Crne Gore  koja specijalizira za organizacionu jedinicu Pljevlja i medicinski tehničar – transfuziolog Lela Gogić.

Redakcija iskazuje zahvalnost profesoru u OŠ „Boško Buha“ Dobrilu Zečeviću, Nemanji Čabarkapi, Goranu Kartalu, Danki Drobnjak, Mirsadu Hodžiću, Radanu Raičeviću, Siniši Rovčaninu, Branislavu Stankoviću, Željku Gogiću,Saši Gazdiću i drugima koji su dali krv ili su spremni da krv daju sledeće nedelje u nastavku akcije.

Posebna zahvalnost majki dvoje male djece Radmili Vučetić koja se među prvima javila redakciji i u ranim jutarnjim časovima došla u prostorije odjeljenja za tranfuziju da donira krv što predstavlja izuzetan primjer humanosti mlade i odgovorne osobe, sa kojom se pljevljaci mogu ponositi.

Zahvalnost na organizaciji akcije iskazujemo sekretaru Crvenog krsta u Pljevljima Željku Miniću kao i našem sugrađaninu Zoranu Dragićeviću, koji se obratio redakciji, a koji zbog bolesti nije u mogućnosti da daje krv, iako je to u prošlosti mnogo puta činio, ali je pomogao u predlaganju građana koji bi mogli donirati krv.

Sekretar Crvenog krsta u Pljevljima Željko Minić nam je dao podatak, da klub dobrovoljnih davalaca krvi ima registrovano 1100 građana, od toga 180 aktivnih raspoređenih u dvije grupe, od koji su stariji davaoci u rezervnoj grupi dobrovoljnih davalaca krvi. Sekretar apeluje na građane koji povremeno daju krv, a nisu registrovani u klubu dobrovoljnih davalaca da dođu u Crveni krst i uzmu knjižice dobrovoljnih davalaca krvi. Takođe iznosi podatak da klub ima najveći problem oko angažovanja dobrovoljnih davalaca krvi u ljetnom periodu.

Dr Nađa Bošković očekuje dobru saradnju sa gradjanima i iskazuje spremnost da radi na popularizaciji davalaštva: „Doniranje krvi je jedan od najplemenitijih načina da se pomogne drugom ljudskom biću, tim činom DOBROVOLJNO, BESPLATNO poklanjamo krv, a sve sa željom da se OZDRAVI. Jednim davanjem krvi se mogu spasiti 3 ŽIVOTA. KRV je LIJEK koji se ne može vještački napraviti u laboratoriji. Muškarci mogu da daju krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca“.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji web portala PV Informer će se nastaviti u utorak, srijedu i četvrtak od 8 do 14 časova u prostorijama za tranfuziju krvi pri Opštoj bolnici u Pljevljima.

Svi zainteresovani građani koji žele da se uključe u ovu humanu akciju, mogu kontaktirati redakciju PV informer-a na kontakt broj redakcije: 068/844-153 ili se javiti direktno u prostorije Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore koja se nalazi u okviru Opšte bolnice u Pljevljima.

Donirati krv u sklopu akcije mogu i zainteresovani građani svih ostalih krvnih grupa.