Uzeli šest miliona eura, zaposlili četiri radnika

    2 mjeseca pre 345 pregleda Izvor: dan.co.me

Firme Vektra „Jakić” i Milkraft leće dobile su 2015. godine preko Abu Dabi fonda dva kredita od po tri miliona dolara i za pet i po godina su od tog novca uspjeli da zaposle četiri radnika. Vektra „Jakić” je, prema riječima ministra poljoprivrede Milutina Simovića, investiciju realizovala, ali se zbog finansijskih razloga stalo, dok projekat u Pavinom Polju nije realizovan. Sa oba preduzeća su ugovori raskinuti. Vlasnik Vektre je Dragan Brković, a Milkrafta Dragan Burić.

Simović je juče u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje Raška Konjevića (SDP) kazao da je Investiciono-razvojni fond (IRF) preuzeo dalju realizaciju kredita preko projekta Abu Dabi fonda. Za Vektru „Jakić” i Milkraft je konstatovano da ne postoji mogućnost za nastavak saradnje.

Vlada je dala saglasnost za vansudsko poravnanje sa Milkraftom. IRF je zaključio poravnanje i definisano je da dužnik uplati 105 hiljada dolara, a kao dodatno obezbjeđenje dostavi mjenice. Sporazumom je dogovoreno da se otplata vrši u 26 šestomjesečnih jednakih anuiteta, a da projekat realizuju iz sopstvenih sredstava do 1. avgusta. S obzirom na to da nisu isplatili anuitet 1. jula, sporazum je stavljen van snage, obavještenje o raskidu upućeno dužniku, a po prijemu obavještenja, zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa će nastaviti prinudnu naplatu duga prema firmi Milkraft leće. Na dan 1. jul, prema podacima Poreske uprave, ta firma ima četiri zaposlena. Do 1. jula su uplatili 81 hiljadu po osnovu poreza i dorpinosa – precizirao je Simović.

Kazao je da ni sam nije bio optimista po pitanju sporazuma sa Milkraftom, ali da je vrijedjelo pokušati i dati poslednju šansu.

Nije iskorišćena i sada je na zaštitiniku da odradi svoj posao – rekao je Simović.

Što se tiče Vektre „Jakić”, kazao je da je IRF raskinuo ugovor i dokumentaciju poslao zaštitniku, radi pravnih radnji za naplatu potraživanja. Pred Privrednim sudom se vodi postupak za uvođenje stečaja u Vektru „Jakić” po zahtjevu Poreske uprave.

Konjević je istakao da su priče o ovim projektima pred izbore 2016. godine bile bajke.

U Milkraftu rade četiri radnika, za pet godina palatili 81 hiljadu poreza i doprinosa i imaju malo poreskog duga. U Vektri „Jakić” ne radi niko, a imaju dug od tri i po miliona, a na nivou grupacije 20 miliona. Da li mislite da nakon ovoga što ste saopštili postoji riječ odgovornost? Neko je izložio građane da šest miliona dolara iz Abu Dabi fonda vrate. Arape neće interesovati auta, vozila, zarade – rekao je Konjević.

Pojasnio je da je ovakav sistem omogućio da firma dobije legalni kredit, malo investira, raskine ugovor, projekat se ne realizuje i niko od državnih funkcionera koji su bili uključeni u posao za to ne odgovara.

Isto ovako je bilo i sa drugim blokom Termoelektrane Pljevlja. I to je bila predizborna bajka za izbore 2016. godine. Šest miliona dolara koji će doći na naplatu će platiti građani Pavinog Polja, Bijelog Polja, Pljevalja – rekao je Konjević.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6590 pregleda