Varhelji: Protivimo se kolektivnom kažnjavanju i stigmatizaciji Srba

    4 sedmice pre 290 pregleda Izvor: Beta

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji rekao je danas, govoreći o predloženoj rezoluciji o Srebrenici, da se “ne slaže sa kolektivnim kažnjavanjem jednog naroda”.

“Ne slažem se sa kolektivnim kažnjavanjem, to nije nikad bio dio naših vrijednosti, niti će biti”, rekao je Varheji na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Foto: Facebook/Aleksandar Vučić

Komesar Varhelji je rekao da se apsolutno ne slaže sa stigmatizacijom srpskog naroda kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, ističući da kolektivna krivica i kolektivno kažnjavanje “nikad nije bilo dio naših vrijednosti“.

“Ne slažem se sa stavom kolektivne krivice, ne mislim da su stigmatizacija srpskog naroda i kolektivna krivica održiv izbor niti će to doprinijeti prevazilaženju strahota balkanskih ratova“, rekao je Varhelji.

Vučić je zahvalio Varheljiju na „preciznim riječima oko nepotrebnosti postojanja kolektivne ili nemogućnosti karakterisanja čitave jedne nacije kao kolektivnog krivca za zločine koji su počinjeni“.

Varhelji: Region mora da funkcioniše kao jedan

Varhelji je rekao i da su u EU ponosni na transformacije društava zemalja članica.

„Dakle, sada mi pravimo sve alate, spremamo sav zamajac kako bi naredna komisija mogla da donese rezultate kada je riječ o proširenju. Počeli smo sa realizacijom tog plana, to je jedna od tema o kojoj sam razgovarao sa predsjednikom Srbije Vučićem. Nadam se da ćete moći prve rezultate da vidite u Srbiji uskoro“, napomenuo je on.