Većina škola koje treba renovirati obuhvaćena je programima energetske efikasnosti

    1 godina pre 180 pregleda Izvor: TV Vijesti

Većina obrazovnih objekata koje treba renovirati obuhvaćena je programima energetske efikasnosti i doći će na red za sanaciju, rekla je državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić.

Ona je pojasnila, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, da je budžet za obrazovanje veoma skroman, i da se skoro 85 odsto njega ulaže u zarade, a 15 u sve ostalo – infrastrukturu, obuku nastavnika, opremu… Prosjek Evropske unije je odnos 65:35.

“Objekti imaju neku životnu dinamiku. Nedopustivo je i da 32 učenika borave u učionici. Sve su ovo nažalost prizori koje se nadam da više nećemo gledati. Većina objekata je već obuhvaćena kroz program energetske efikasnosti. Velika su izdvajanja i ambasade SAD, skoro preko pet miliona eura u poslednjih par godina”, navodi Vukotić Jelušić.

Ističe da će u narednih par godina biti 15-ak novih objekata i objašnjava da se ne radi o donacijama, već o kreditnim linijama.

“Imamo aktuelne kreditne linije sa Evropskom investicionom bankom i Centralnom bankom Savjeta Evrope. Otkad su potpisani finansijski sporazumi 2019. godine nula eura je povučeno sa tih linija”, rekla je Vukotić Jelušić.

Kada je riješ o školi “Marko Miljanov”, ona kaže da je u ovu školu ulagano, ali da je ostao jedan dio bravarije koji je potrebno zamijeniti.

“Rađena je procjena i oni nisu na listi prioriteta. Ukoliko se ne desi da dođu na red do kraja godine, mi ćemo iz sopstvenih sredstava uložiti”.