Većina u Njemačkoj protiv olakšica za dobijanje državljanstva 

    1 godina pre 233 pregleda Izvor: dpa - standardna prava upotrebe

Većina Njemaca ne odobrava planove vlade da olakša dodjelu državljanstva, rezultat je istraživanja instituta Jugav (YouGov) za agenciju dpa.

Smanjenje perioda minimalnog boravka u Njemačkoj sa osam na pet godina je srž plana ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser). U slučaju ljudi koji su se posebno dobro integrisali u njemačko društvo, dovoljno treba da bude i tri godine.

Osim toga, načelno će se omogućiti dvojno državljanstvo i za osobe koje nisu državljani neke druge zemlje Evropske unije.

foto:  Karl-Josef Hildenbrand/dpa

Međutim, 59 odsto građana ne podržava nacrt reforme zakona o državljanstvu. Promjene „potpuno“ odbija 37 odsto, dok je 22 odsto reklo da ih ne odobrava.

Samo devet odsto ispitanika je u potpunosti podržalo nacrt, dok je za još 22 odsto inicijativa prilično pozitivna. Svaki deseti se nije izjasnio ili nije imao stav.

O labavljenju procesa naturalizacije u vladajućoj koaliciji još pregovaraju. Dok Zeleni uglavnom podržavaju plan socijaldemokratske ministarke, liberali traže izmjene.

Strankama na vlasti je predlog izmjene Zakona o kvalifikovanoj imigraciji manje sporan.

Međutim, većina građana rekla je da smatra da trenutni nedostatak radnika u pojedinim sektorima nije posledica prevelikih prepreka u dobijanju radnih viza, već uglavnom niskih plata i uslova rada.

Na pitanje šta misle da je najvažnija mjera za rešavanje problema manjka radne snage, najviše ispitanika (38 odsto) je navelo veće plate i bolje uslove rada.