Velika Britanija: Žena pronađena u kući tri godine poslije smrti

    1 godina pre 311 pregleda Izvor: beta.rs/portalanalitika.me
Foto : Pixabay –

Mentalno bolesna žena iz oblasti Sari u Engleskoj pronađena je u „mumificiranom, gotovo skeletalnom stanju“ u kući u kojoj je živjela – nakon što je tamo ležala mrtva više od tri godine, rekla je njena porodica, a prenose britanski mediji.

Prema tvrdnjama rodbine, Loru Vinham (38) pronašao je mrtvu njen brat u maju 2021. godine nakon što su je „napustili i ostavili da umre“ Nacionalna zdravstvena služba (NHS) i socijalne službe, piše BBC.

Smatra se da je ona umrla u novembru 2017. godine, nakon što je prethodnih godina dva puta prijavljena socijalnim službama, a vlasti Sarija su ocijenile da se radi o „istinski tragičnom slučaju“.

Lora Vinham imala je šizofreniju, i bila je otuđena od porodice zbog uvjerenja da će joj nauditi, a živjela je u mjestu Voking u Sariju, u jednoj od kuća kakve se u Britaniji daju na korišćenje ljudima sa niskim primanjima.

Lokalnoj službi za mentalno zdravlje prijavljeno je još 2014. godine da ona po svoj prilici ima „neliječene probleme sa mentalnim zdravljem“, ali se tome nije izašlo u susret, tvrdi njena porodica.

Vjerovatno posnjednji put da ju je neko vidio živu bio je u oktobru 2017. godine, kada su je posjetili policajci, koji su potom izvijestili vlasti okruga Sari da je ona „zapuštena, da ima malo hrane, i da se čini da nije svjesna na koji način da pristupi lokalnim službama kako bi dobila pomoć“. Ubrzo potom, na kalendaru Lore Vinham prestalo je precrtavanje datuma, a jedna od posljednjih njenih poruka bila je: „Treba mi pomoć“.

Kako javlja Skaj, advokatska kuća Hadžel koja zastupa porodicu Lore Vingam saopštila je da je njena renta za kuću u kojoj je živjela uredno bila plaćana kroz benefite o socijalnom stanovanju, pa je u januaru 2018. godine – dva mjeseca pošto je prema nalazima umrla, bio plaćen i njen račun za grijejanje. Međutim, dostava gasa je prekinuta u januaru 2019. godine.

Njena sestra Niki rekla je BBC-ju da joj se čini da se uprkos „zabrinjavajućim znacima“ pogoršavanja Lorinog mentalnog zdravlja „svako pravio blesav“, i da je „svako ko je bio u kontaktu sa Lorom a i imao je neku dužnost prema njoj jednostavno u nekom trenutku oprao ruke i – zaboravio na nju“.

Itfikar Manzur iz advokatske kancelarije Hadžel rekao je BBC-ju da je Lora dva puta prijavljivana ekipama za socijalnu njegu, prvi put 2014. godine, a potom je to učinila i policija u oktobru 2017.

„Procjene njenih potreba nisu obavljene. Bez sumnje, ovo su jasno bile propuštene prilike da se interveniše i sprovedu provjere“, rekao je on.

Policija je takođe, kako je saopštila, bila zadovoljna zbog toga što nakon istrage nije utvrđeno da je u smrt umiješan neko.

Istraga o ovom slučaju počinje sljedeće nedelje u Sariju.