Velika prekretnica u borbi sa rakom: Naučnici predstavili lijek koji ga „topi“, ni hemoterapija nije potrebna

    1 mesec pre 475 pregleda Izvor: oslobodjenje.ba

Foto: Pixabay –

Liječnici navode da imunoterapijski lijek koji „topi“ tumore drastično povećava šanse za preživljavanje i izlječenje nekih vrsta raka crijeva te da čak može eliminirati potrebu za operacijom. Pembrolizumab blokira aktivnost molekule PD-1, specifičnog proteina na površini imunoloških T-stanica koji onemogućava prepoznavanje malignih stanica. Lijek na taj način povećava sposobnost našeg imunološkog istema da napadne stanice tumora.

Najnovije kliničko ispitivanje je pokazalo da se ogromnom broju pacijenata, kojima se prije operacije umjesto hemoterapije davao ovaj lijek, rak povukao. Naučnici su rezultate istraživanja predstavili na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO), najvećoj svjetskoj konferenciji o raku. 

DRUGI VODEĆI UZROK SMRTI OBOLJELIH OD RAKA NA SVIJETU

Studiju su proveli sveučilište University College London (UCL), centar za liječenje raka Christie NHS Foundation trust u Manchesteru, sveučilišna bolnica St James u Leedsu, Sveučilišna bolnica Southampton i Sveučilište Glasgow, piše The Guardian

„Primjena ove imunoterapije prije operacije mogla bi postati velika prekretnica za pacijente s ovom vrstom raka. Ne samo da je bolji ishod nego pacijenti ne trebaju prolaziti kroz hemoterapiju koja često ima štetne nuspojave. U budućnosti zbog imunoterapije možda neće biti ni potrebe za operacijom“, kazao je Mark Saunders iz centra Christie. 

Rak crijeva je drugi vodeći uzrok smrti oboljelih od raka na svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da se godišnje bilježi više od 1.9 milijuna novih slučajeva i više od 900.000 smrti. 

BEZ POTREBE ZA HEMOTERAPIJOM

Naučnici su proveli ispitivanje na 32 pacijenta iz pet bolnica u Velikoj Britaniji koji su imali drugi ili treći stadij raka crijeva i određen genetski profil (deficijentni MMR/MSI-H). Oko 15% pacijenata s rakom crijeva u drugom ili trećem stadiju ima ovu genetsku strukturu. 

Pacijenti su prije operacije devet sedmica primali pembrolizumab, poznat i pod nazivom Keytruda, umjesto uobičajenog tretmana hemoterapijom. 59% pacijenata nakon liječenja pembrolizumabom nije imalo nikakve naznake raka, dok su kod preostalih 41% tokom operacije uklonjeni ostaci malignih tvorevina. 

Svi pacijenti u ispitivanju nakon liječenja više nisu imali rak. U slučaju standardne terapije hemoterapijom prije operacije rak je u potpunosti uklonjen samo kod manje od 5% pacijenata s ovim genetskim profilom. Naučnici tokom sljedećih godina namjeravaju istražiti kolika je ukupna stopa preživljavanja i stopa recidiva nakon primjene ove terapije. 

IMUNOTERAPIJA MOŽE UNIŠTITI TUMORE PRIJE OPERACIJE

„Naši rezultati pokazuju da je pembrolizumab siguran i vrlo učinkovit tretman za poboljšanje ishoda kod pacijenata s visokorizičnim karcinomom crijeva, povećavajući šanse za izlječenje bolesti u ranoj fazi“, kazao je onkolog Kai-Keen Shiu iz UCLH-a. 

„Imunoterapija može uništiti tumore prije operacije. Ako ‘otopite’ rak prije operativnog postupka, obično utrostručite šanse za preživljavanje. Pacijentima također nije potrebna hemoterapija“, dodao je Shiu.