Velike poplave na jugu Njemačke, broj žrtava raste

    1 mesec pre 454 pregleda Izvor: agencija dpa

Spasioci su na jugu Njemačke tokom vikenda evakuisali hiljade stanovnika zbog velikih poplava, a to tek čeka još hiljade drugih. Do sada ima četiri žrtve, iako za dvoje nije jasno da li su stradali u poplavi.

Jedan vatrogasac je poginuo pri spasavanju u nedjelju, a u ponjedeljak su pronađena tijela dvije žene i jednog muškarca, prenosi agencija dpa.

Vlasti su stanovništvo u pogođenim oblastima pozvale da prisebno pripreme najneophodnije stvari za evakuaciju i da prate uputstva službi za spasavanje.

Foto: Boris Roessler/dpa

Obilne padavine su izazvale katastrofalne poplave u dvije njemačke pokrajine. Pritom, meteorolozi su upozorili da predstoji još kiše.

Nekoliko sela oko Dunava i rijeke Šmuter već je evakuisano. Službe istovremeno brinu zbog pritiska na jednu branu.

U Rudersbergu voda je nosila automobile, a nekoliko ih je završilo na pruzi.

Kod Degendorfa u Donjoj Bavarskoj, pasioci su evakuisali više od 140 turista sa jednog broda na krstarenju Dunavom, saopštila je jedna predstavnica pokrajinskih vlasti.

U oblasti Bodenskog jezera, na tromeđi Njemačke, Austrije i Švajcarske, očekuju se nove poplave posle prelivanja jedne rijeke preko obale i na lokalne puteve.

U gornjoj Bavarskoj i delu Baden Virtenberga od petka uveče aktivno je nekoliko desetina hiljada pripadnika različitih spasilačkih službi, koji postavljaju nasipe, ispumpavaju vodu i evakuišu ljude.  

U nedjelju uveče u bavarskom Pfafenhajmu, 40 kilometara od Minhena, jedan vatrogasac je poginuo kada se prevrnuo čamac kojim su on i trojica kolega pošli u evakuaciju. Ostali vatrogasci iz čamca su uspjeli da se izvuku na bezbjedno.

U Štrobenhauzenu, spasioci su pronašli tijelo žene za kojom se tragalo. Ona se udavila u podrumu sopstvene kuće, potvrdio je portparol policije.

Iz podruma kuće u Šorndorfu, iz kojeg je prethodno ispumpana voda, izvučena su tijela muškarca i žene, ali uzrok smrti je nejasan.

Još jedan vatrogasac se vodi kao nestao. Strahuje se da će broj nestalih rasti.

U Bavarskoj je do sada iz poplavljenih područja evakuisano oko 3.000 ljudi, rekao je u nedjelju jedan portparol pokrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Jedan predstavnik vatrogasne službe ukazao je da su poplave u regionu opasno nepredvidive.

Dok se stanovici oko Dunava pripremaju za najavljeni poplavni talas, spasilačke službe pripremaju helikoptere sa vitlima za evakuaciju, rekao je jedan potparol njemačkog auto-moto društva ADAC.

Na spasilačkim operacijama od petka je bilo angažovano najmanje 40.000 ljudi, uključujući i vojnike.  

Njemačka meteorološka služba DWD je saopštila da je u pojedinim djelovima zemlje za 24 sata palo više kiše nego u mjesečnom prosjeku.

DWD je u ponedjeljak ujutro opozvao najavu opasnih vremenskih uslova, ali ipak upozorava da će u djelovima Njemačke biti još snažne kiše, prije svega na jugu.

Kancelar Olaf Šolc (Sholz) i drugi političari su u ponedjeljak posjetili ili namjeravali da posjete pogođena područja.