“Veliki ispit za narod i crkvu”

    5 dana pre 219 pregleda Izvor: rtcg.me

Patrijarh SPC Irinej i mitropolit Amfilohije ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Joanikije, koji je zaražen korona virusom, kaže da je glavni udar na njegovo zdravlje prošao, te da se sada oporavljam pod kontrolom ljekara.

„Moram da budem u samoizolaciji. Vijest o smrti patrijarha Irineja je velika žalost, žalost Velikog petka, i cijela crkva žali, tuguje i unosi svoje molitve za svojim patrijarhom, našim ocem, nasljednikom Svetog Save. On nas je okupljao svojom blagošću i trpljenjem. Mi se sada u žalosti objedinjujemo kraj odra njegovog i groba, oko njegove ličnosti koja je završila svoj posao na zemlji i sada odlučuje da se odmori i bude nagrađen za svoja dobra djela. Gdje je raspeće, tu je i osjećaj vaskrsenja Hristovog i novog života. Irinej je ispunio poslanje koje mu je Bog naznačio na zemlji“, rekao je vladika Joanikije.

On je naveo da je ovo veliki ispit za narod i crkvu.

„Tugujemo za Amfilohijem i Irinejem i ujedinjujemo se sa svojom braćom. Ovo je jedan veliki ispit i za naš narod i crkvu, i nadam se, kao što smo mnogo puta u istoriji, kada smo doživljavaju krize, bili na visini dostojanstva kao narod, i ovo ćemo dostojanstveno izdžati i hrišćanski podnijeti, i poslije svega u jednom viđenom toku ovo prebroditi. Tim stazama nas je premudro vodio patrijarh Irinej“, rekao je Joanikije.

On je zaključio da su mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ostavili veliki trag u istoriji srpskog naroda.

„SPC će Irineja pamtiti, jer Gospod pokazuje vrline patrijarha i mitropolita nakon njihovog odlaska. Ostavili su veliki trag u istoriji srpskoga naroda“, rekao je vladika Joanikije.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27.03.2020 6944 pregleda