Veljoviću ukinuta oslobađajuća presuda za napad na policajca

    1 godina pre 416 pregleda Izvor: pobjeda.me

Viši sud ukinuo je presudu kojom je bivši direktor policije Veselin Veljović oslobođen za napad na policijskog službenika Božidara Bulatovića 5. septembra pretprošle godine tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

To je Pobjedi potvrđeno iz Višeg suda.

Veljovićev branilac, advokat Mihailo Volkov, kazao je za Pobjedu da nema informaciju da je Veljoviću ukinuta oslobađajuća presuda, jer nije dobio taj akt, pa razlozi takve odluke za sada nijesu poznati. Prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću je 7. aprila prošle godine saopštila sutkinja cetinjskog Osnovnog suda Marija Ćupić koja je tvrdila da dokaza za osudu nije bilo. Oslobađanju je najviše doprinio iskaz policajca Bulatovića koji je kazao da ga Veljović nije napao.

„Oštećeni je to jasno naveo. ,,Tada sam uočio da masa ljudi gura naprijed Veselina Veljovića i sve druge ljude koji su bili u prvom redu, prema policijskom kordonu. Uočio sam da je Veselin Veljović u tom momentu podigao ruke u visini grudi, ali ne okrenute prema policijskim službenicima u smislu napada već kao da je pokušavao da zaštiti svoje tijelo““, prenijela je Ćupić riječi Bulatovića.

Nakon oslobađajuće presude Veljović je ocijenio da je tužiteljka Sanja Radunović podlegla uticajima drugih centara koji su na ovaj predmet mogli uticati.

„Uz žaljenje jer je pokazala i nestručnost i nesposobnost da procijeni ono što su realno činjenice. To doprinosi kompromitaciji same tužilačke organizacije“, kazao je ranije Veljović.

Advokat Volkov je komentarišući presudu sutkinje Ćupić ocijenio da se radi o jedinoj mogućoj, ali i hrabroj odluci jer je siguran da je u današnjim vremenima bilo i političkih uticaja da se odluči drugačije. On je naveo tada da očekuje da odluka cetinjskog suda zavrijedi potvrdu i kod Višeg suda.

Advokat Volkov je kazao da je uvjeren da će se potvrditi da se 5. septembra desio napad na sve crnogorsko što je vjekovima stvarano te da će istorija potvrditi da je nekoliko stotina građana, uključujući i njegovog branjenika, ustalo da zaštiti istinske vrijednosti, svoju i čast Crne Gore.

On smatra da ne postoji kumulativna ispunjenost nužnih elemenata da bi se djelo koje stavlja na teret Veljoviću tretiralo kao krivično djelo napad na službeno lice te da su to dokazali i iskazi saslušanih svjedoka. Volkov je pred sudom ranije kazao da je Veselin Veljović bio targetiran i da je traženo da se on u bitnom snima od cijele mase.

Prema ocjeni Volkova i suda ni takav snimak nije dokazao postojanje napada Veljovića na štetu Bulatovića, već je isti u potpunoj suprotnosti sa iskazima svih svjedoka, kao i samog Bulatovića. Volkov je rekao da vjeruje da će se organizatori događaja od 5. septembra 2021. godine, koji je bio povod za belvederski ustanak, zastiđeti svojih djela kako prema građanima Crne Gore, tako i prema Veljoviću.