Verica Maraš i Vesna Medenica u istoj pritvorskoj sobi

    2 meseca pre 325 pregleda Izvor: DAN

Bivša direktorica „Plantaža“ Verica Maraš, koja je odlukom sudije za istragu Višeg suda 26. avgusta poslata u spuški Istražni zatvor, prije nekoliko dana prebačena je u sobu u kojoj je pritvorena i nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Maraš je prethodno 15 dana provela u karantinu, gdje po prijemu borave svi oni koji su upućeni u pritvorsku jedinicu.

Prema nezvaničnim saznanjima, njih dvije nemaju nikakvih privilegija što se tiče smještaja u prostoriji u kojoj borave. Imaju iste uslove kao i ostala lica u istrazi i prema njima se postupa kao i prema drugim pritvorenicima.

foto: pixabay

Maraš je uhapšena u okviru istrage u sklopu koje su 11. jula uhapšeni i nekadašnji predsjednik i članovi Odbora direktora „Plantaža“ Veselin Vukotić, Božo Mihailović, Duško Perović, Đorđije Rajković i Sead Šahman. U međuvremenu su Rajković i Šahman pušteni iz pritvora.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči ih da su zaključili štetan ugovor o vansudskom poravnanju između „Plantaža“ i kompanije OMP Inženjering iz Podgorice, nakon propalog posla gradnje fabrike briketa.

– Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, pripadnici Sektora za borbu protiv kriminala, Specijalnog policijskog odjeljenja, lišili su slobode V.M. u nastavku predmeta „Plantaže“. Ona se sumnjiči za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju – saopštili su iz policije nakon hapšenja Verice Maraš.

U tom saopštenju su naveli i da je procijenjena vrijednost štete koja joj se stavlja na teret viša od pet miliona eura.

Maraš je saslušana u Specijalnom državnom tužilaštvu, gdje je negirala izvršenje krivičnog djela koje joj se stavlja na teret.

Odluku da bivšoj direktorici državnog preduzeća odredi pritvor do 30 dana donio je sudija Višeg suda, prihvatajući tako predlog specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića.

Maraš je na čelu „Plantaža“ bila od 2008. do oktobra 2020. godine, kada je smijenjena, nakon čega je nastavila da radi u toj kompaniji kao savjetnica.

Do kada će bivša direktorka „Plantaža“ i bivša predsjednica Vrhovnog suda dijeliti pritvorsku sobu, odnosno da li će im pritvor biti produžen ili će s braniti sa slobode, zavisi od odluka pravosudnih organa. Ono što je zasad izvjesno jeste da 18. oktobra ističe rok od pola godine do kada SDT mora podići optužnicu protiv Medenice, a u suprotnom će morati da je puste na slobodu.

U međuvremenu, kako nezvanično saznajemo, odbrana Vesne Medenice čeka odluku Ustavnog suda podnesenu na rješenje o produženju pritvora.

Zastupnici bivše predsjednice Vrhovnog suda u maju su podnijeli ustavnu žalbu zbog pritvora, pozivajući se na kršenje prava iz Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za ljudska prava. Ta žalba je odbijena, nakon čega su podnijeli drugu i odluku očekuju ovih dana.

Medenica je u pritvoru od aprila, a sumnjiči se za učestvovanje u kriminalnoj grupi koju je predvodio njen sin Miloš Medenica.

Uhapšena je 17. aprila na aerodromu u Golubovcima: Mediji su tada objavili da je privedena zbog osnovane sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj. Iz policije je tada saopšteno da je Medenica lišena slobode nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije.

Specijalno državno tužilaštvo dobilo je u februaru od Europola transkripte razgovora Miloša Medenice i Darka Lalovića, dugogodišnjeg tjelohranitelja njegove majke.

Nakon što je obavljena selekcija poziva, u martu je i zvanično potvrđeno da je Medenica koristio kriptovani telefon preko kojeg je ugovarao šverc droge iz Kolumbije, ali i krijumčarenje cigareta.

Upravo u tim razgovorima, kako su objavili mediji, Medenica je objelodanio da je njegova majka upoznata sa njegovim nezakonitim poslovima i da će ih zaštiti ako zatreba „jer im mnogo zna“, aludirajući na konkurente u švercu cigareta.

Nakon dobijanja selektovanih razgovora, SDT je formiralo predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe.

Medenica je bila na čelu Vrhovnog suda punih 17 godina, a ostavku je podnijela krajem 2020. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

PV Informer
%d bloggers like this: