(Video) Roboti mijenjaju gume duplo brže od čovjeka – šta će biti sa vulkanizerima?

    1 godina pre 483 pregleda Izvor: B92

Jedan od poslova u kojima će robot moći da zamijeni čovjeka je promjena guma na automobilu.

Radni roboti za mijenjanje točkova automobila koriste vještačku inteligenciju i imaju sposobnost da uče i razvijaju svoje veštine, baš kao čovjek.

Ovi roboti su već u funkciji i komercijalno se koriste u Americi. Proizvodi ih RoboTire sa sjedištem u Mičigenu, a za promjenu seta točkova na jednom vozilu potrebno je 23 minuta.

Zvuči mnogo, ali prema proizvođaču, to je duplo je brže od specijalizovanog radnika koji obavlja istu operaciju.

RoboTire koristi dve manipulacione „ruke“ sa šest zglobova, po jednu za svaku stranu. U pitanju su komponente kakve se koriste na proizvodnim linijama za montažu djelova u auto-industriji.

Cijelim sistemom upravlja vještačka inteligencija. Kamera snima točak, određuje njegovu poziciju, kao i rastojanje između vijaka. Nakon toga, robot otpušta vijke i uklanja točak.

Sistem i dalje zahtijeva ljudski nadzor i zahtijeva tehničara da prebaci točak do uređaja, kome je kompjuter već prenio informacije o veličini i vrsti gume.

Krajnji cilj je da cio sistem za zamjenu guma bude potpuno autonoman.

Iako cijena sistema nije objavljena, u kompaniji RoboTire kažu da se, s obzirom na povećanu produktivnost i smanjenje troškova rada, povraćaj investicije očekuje nakon godinu dana.