VIDEO: Veliko ČUDO naše Crne Gore: Upoznajte rijeku Taru – Suzu Evrope i pravu iskonsku ljepotu!

    1 mesec pre 158 pregleda Izvor: kolektiv.me

Crna Gora je zemlja bogata prirodnim bogatstvima. U našoj maloj Crnoj Gori imamo velike ljepote, kako brojne prelijepe planine, jezera, ali svakako nešto što našu državu čini posebnom jeste rijeka Tara – Suza Evrope.

Krenuti u nepoznato, u divljinu, u avanturu, u ljepotu… – to sve opisuje rijeku Taru.

Rijeka Tara je suza Evrope, najljepša i najuzbudljivija rijeka. Ona spada među najatraktivnije svjetske rijeke i pravi je raj za ljubitelje avanture.

Za rafting rijekom Tarom odlučuju se turisti iz Evrope i cijelog svijeta. A kako i ne bi, kada Tara pruža uživanje u svim njenim čarima.

Ipak, ono po čemu je Tara najčuvenija jeste njen veličanstveni kanjon!

Kanjon Tare slovi za najdublji u Evropi a na planeti zauzima srebrno, drugo mjesto. Veći i čuveniji je jedino kanjon rijeke Kolorado u sjevernoj Americi.

Kanjon je dug ukupno 60 km, a njegova prosječna dubina iznosi 1073 metra. Jedan je od nekoliko kanjona koji okružuju planinu i nacionalni park Durmitor.

Svakako jedna od najposjećenijih atrakcija u Crnoj Gori je Most na Đurđevića Tari.

Kada je sagrađen, 1940. godine držao je dva svjetska rekorda od kojih jedan drži i danas. Njegov prvi (najveći), od ukupno pet betonskih lukova ima raspon od 116 metara, a takvo nešto do tada nigdje u svijetu i nikada nije izvedeno.

Drugi svjetski rekord vezan za ovaj most, koji ni danas nije nadmašen, je izgradnja najveće drvene skele za potrebe izgradnje mosta.

Sa mosta se otkriva nevjerovatan pogled na plavkasto-zelenu vodu burne rijeke Tare.

Ukoliko ste ljubitelji adrenalina, divljine, ali i prave iskonske ljepote, onda je kanjon Tare pravi izbor za vas. Sigurni smo da će to biti avantura koju ćete pamtiti do kraja života! 

POGLEDAJTE VIDEO KOJI ĆE VAM UKRATKO PRIKAZATI OVU LJEPOTU: 

Još PODATAKA o Kanjonu: 

– Kanjon Tare je jedna od ovdašnjih oaza netaknute prirode i rezervat je za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja

– Zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor, našla se na UNESCO-voj listi Svjetske baštine prirodnih dobara, a Tara je ispunila čak tri uslova: geološki, hidrološki i biološki fenomen (za upis na listu dovoljan je samo jedan)

Objavljeno: 24.08.2019.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 25. februar

24. februara 2021. 19:40

Danas predstavljanje novih mjera

24. februara 2021. 13:00

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15434 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8163 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7327 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 6956 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6892 pregleda
%d bloggers like this: