Više od 200 bivših direktora tužili Ministarstvo prosvjete

    5 dana pre 349 pregleda Izvor: dan.co.me

Preko 200 smijenjenih direktora škola i vrtića podnijeli su tužbe protiv Ministarstva prosvjete, nauke kulture i sporta (MPNKS) jer smatraju da su razriješeni nezakonito i da je izostalo prethodno utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu. Bivša direktorica OŠ „Oktoih“ Mirjana Radulović kazala je za da je značajan broj njenih kolega predao zajedničku tužbu, dok je ona početkom avgusta angažovala advokata i tužila resor kojim rukovodi Vesna Bratić. Ministarstvo je sredinom jula, nakon usvajanja izmjena Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, smijenilo direktore 260 škola i 140 vrtića kako bi se depolitizovale ustanove.

Iz Ministarstva prosvjete je „Danu“ juče saopšteno da su sva rješenja o razrješenju direktora zakonita.

– Većina je tužila MPNKS od smijenjenih, njih sigurno 90 odsto. Ja sam odmah podnijela tužbu i angažovala advokata. Išla sam samostalno jer smo svi mi slučajevi za sebe, pa nas je tako trebalo tretirati i resorno ministarstvo. Moja tužba je predata i očekujem da kroz postupak dokažem da su me nepropisno smijenili. Razlog za tužbu je moja nezakonita smjena koja je uslijedila bez utvrđenih bilo kakvih radnih i profesionalnih propusta. Razriješena sam na nacionalnoj osnovi, radi se o čistom revanšizmu i politikantstvu. To želim i očekujem da dokažem putem suda i, nadam se, pravne države – ističe Radulovićeva.

Ona objašnjava da ni danas nakon dva mjeseca od njihove smjene nijesu formirani školski odbori tako da su svi u prekršaju na čelu sa Ministarstvom prosvjete.

– Oni ne smjenjuju postavljene v.d. direktora koji isto kao i mi ne izvršavaju radne obaveze. Ovi koji su sada v.d. imaju rok pola godine da raspišu konkurs. To im dođe do Nove godine. Još nijesu izabrali ni pomoćnike direktora škola – kazala je Radulovićeva.

Bivši direktor Obrazovnog centra Plužine Nikola Agramović kazao je kako očekuje da će Sud postupak riješiti u njihovu korist.

– Pravncii su nam rekli da su odluke Ministarstva pravno neutemeljene i neosnovane. Kolektivnu tužbu je podnijelo preko 100 bivših direktora, a ostali su u drugim grupama i samostalno tužili MPNKS – navodi Agramović.

Iz MPNKS su kazali da svaki građanin može da koristi sva prava koja mu po zakonu pripadaju.

– Ova vlada u potpunosti smatra legitimnim aktivizam građana u tom pravcu. U odnosu na donijeta rješenja o razrješenju direktora smatramo da su sva rješenja zakonita usled čega ćemo kao stranka u sporu dovesti do povećanja budzeta za troškove sudskih postupaka, a takođe će nam sudski postupci koji su inicirani od strane direktora pomoći da prije procesuiranja od strane tužilaštva ukažemo na sva nepočinstva koja su bila u velikom broju škola. Vjerujemo da će sudovi donositi odluke na osnovu zakona, a zakon je na strani MPNKS. Pomoćnike direktora imenuju direktori – saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Nastavili da rade kao nastavnici

Svi nedavno smijenjeni direktori škola i njihovi pomoćnici u Podgorici, izuzev jednog ili dvoje, zadržali su posao dobivši pune ili djelimične norme časova za ovu školsku godinu, saopšteno je iz podgoričkog odbora Sindikata prosvjete.

– Za ovu školsku godinu što se tiče Podgorice su svi direktori, osim jednog ili dva, dobili norme ili djelimične norme časova za ovu školsku godinu. Norme koje su dobili smijenjeni direktori i pomoćnici nijesu časovi uzeti od nastavnika i profesora. Prvo su preko 200 ljudi, kolega iz Podgorice zadovoljili svoje norme, popunili ih i od preostalih časova su dodijelili direktorima – navode iz Sindikata.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 20. septembar

19. septembra 2021. 21:55

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 26093 pregleda

TRAGEDIJA na mostu na Đurđevića Tari

27. jula 2021. 11625 pregleda

Divljak u gradu (VIDEO)

7. januara 2020. 10791 pregleda

Udes na Gukama

27. oktobra 2019. 10153 pregleda

Umro Živorad Bojović

22. jula 2020. 9347 pregleda

Pronađena lična karta

13. marta 2020. 8847 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8565 pregleda
%d bloggers like this: