Više od 33 miliona sajber napada na mobilne uređaje tokom 2023. godine

    2 meseca pre 288 pregleda Izvor: promo/me.ekapija.com

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com) –

Kompanija Kaspersky je tokom 2023. godine analizirala broj sajber napada na mobilne uređaje koji je dostigao skoro 33,8 miliona širom svijeta, što je preko 50% u odnosu na prethodnu godinu. Najčešća prijetnja mobilnim uređajima je reklamni softver (adware), koja čini 40,8% svih otkrivenih prijetnji. U Srbiji je takođe zabeležen veliki broj napada u 2023. godini.

Dok se međunarodni lideri mobilne industrije okupljaju u Barseloni na Svjetskom kongresu mobilnih uređaja (MWC), kompanija Kaspersky objavila je godišnju analizu u kojoj se ističe porast bezbjednosnih rizika po mobilne uređaje, usljed razvoja zlonamjernih mobilnih alatki i tehnologija.

Prema mišljenju eksperata kompanije Kaspersky, primijetan je trend rasta napada na mobilne uređaje. Samo u 2023. godini, broj globalnih napada porastao je na 33.790.599, što je skok od skoro 52% u poređenju sa 22.255.956 napada zabilježenih 2022. godine. Najveći broj napada zabilježen je u Njemačkoj sa 513.441, a u Srbiji je zabilježeno 11.883, dok je broj nezabilježenih napada sigurno mnogo veći.

Najčešća prijetnja mobilnim uređajima bio je adware, vrsta softvera koji prikazuje neželjene (i ponekad iritantne) pop-up reklame, koje čine 40,8% svih otkrivenih prijetnji. Što se tiče bankarskih trojanaca, nakon što se prethodne godine duplirao, broj instalacionih paketa pao je na 153.682 zabeleženih napada. Istovremeno, broj napada preko mobilnih bankarskih aplikacija nije se značajnije mijenjao.

Sajber kriminalci često distribuiraju mobilne prijetnje preko zvaničnih i nezvaničnih prodavnica aplikacija – app stores. U 2023. godini, stručnjaci kompanije Kaspersky primetili su brojne zlonamjerne aplikacije koje su se infiltrirale na Google Play-u. To su najčešće bile lažne investicione aplikacije koje su se oslanjale na taktiku društvenog inženjeringa da bi izvukle lične podatke korisnika, prije svega telefonske brojeve i puna imena, koji su kasnije dodati bazama podataka za telefonske prevare. Pored navedenih, učestali su i napadi preko WhatsApp i Telegram modova dizajniranih da kradu korisničke podatke.

– Porast aktivnosti Android malvera i rizičnog softvera tokom 2023. zabrinjava porast napada na mobilne uređaja, nakon relativno mirnog perioda. Broj napada podsjeća na 2021. godinu i naglašava rizik sa kojim se korisnici suočavaju. Ne treba izgubiti iz vida da trebamo da budemo oprezni i da primjenjujemo bezbjednosne mjere za zaštitu od sajber prijetnji koje sve više (i brže) evoluiraju – komentariše Anton Kivva, stručnjak za mobilnu bezbjednost iz kompanije Kaspersky.

Da biste se zaštitili od mobilnih prijetnji, Kaspersky savetuje:

  • Bezbjednije je preuzimati aplikacije samo iz zvaničnih prodavnica kao što su Apple App Store, Google Play ili Amazon Appstore. Čak i tada, aplikacije sa ovih tržišta nisu 100 odsto sigurne, ali su barem provjerene i postoji neki sistem filtriranja – ne može svaka aplikacija da se nađe u ovim prodavnicama.
  • Provjerite dozvole aplikacija koje koristite i dobro razmislite prije nego što joj omogućite pristup, posebno kada su u pitanju dozvole visokog rizika. Jedina dozvola koja je potrebna aplikaciji za baterijsku lampu je sama lampa (flashlight), a ne i pristup kameri.
  • Pouzdano bezbjednosno rješenje pomaže vam da otkrijete zlonamjerne aplikacije i adware, prije nego što naprave štetu. Efikasna zaštita mobilnih uređaja je Kaspersky Premium, koju možete nabaviti direktno od nekih mobilnih operatera.
  • Dobar savjet je da blagovremeno ažurirate operativni sistem i važne aplikacije. Mnogi bezbjednosni problemi se mogu riješiti instaliranjem ažuriranih verzija softvera.