Više para partijama nego đacima i studentima

    6 dana pre 210 pregleda Izvor: dan.co.me

Za finansiranje političkih partija i klubova ove godine planirano je da se izdvoji 163 hiljade eura iz budžeta Opštine Pljevlja. Prema budžetskom planu, od već pomenutog iznosa, 15 hiljada je namijenjeno za finansiranje zakupnine za sjedišta pojedinih političkih partija koje od lokalne uprave nijesu dobile prostor za kancelarijski rad. Među tim partijama i strankama nalaze se sve partije osim Demokratske patije socijalista, koja ima opštinski kancelarijski prostor u takozvanoj zgradi „Trepča“.

Kada su u pitanju preostala sredstva od 148 hiljada eura, ona se dijele u zavisnosti koliko koja politička partija ili stranka ima odborničkih mandata u lokalnom parlamentu. Tako Odbornički klub Demokratske partije socjalista, koji ima 16 odbornika, treba ove godine iz budžeta da dobije 60.239 eura. Na drugoj je poziciji Demokratska Crna Gora, koja ima sedam mandata, i treba da dobije 26.672 eura. Nova srpska demokratija sa dva mandata dobiće 12.395 eura, koliko će dobiti sa istim brojem mandata Demokratska narodna partija. Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja sa po dva mandata dobiće 9.694 eura. Bošnjačka stranka koja ima jedan mandat dobiće 10.080 eura, a Socijaldemokrate, sa jednim mandatom, 7.379 eura. Zanimljivo je da u lokalnom parlamentu Bošnjačka stranka ima samo jednog odbornika, Kenanu Strujić, a da ima gotovo tri hiljade veći prihod na godišnjem nivou nego što je to slučaj sa Socijaldemokratama. I Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate su svoje mandate dobili na zajedničkoj listi sa DPS-om tokom lokalnih izbora 2018. godine. Bošnjačka stranka čak ima 386 eura više nego što ima Socijalistička narodna partija i Pokret za Pljevlja, iako ove stranke imaju po dva mandata.

U planu budžeta nema novca za nezavisni odbornički klub koji čine Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin. Pomenuti odbornici su bili na listi Demokratske partije socijalista, ali su tu partiju napustili 2019. godine, kada su otvoreno stali u odbranu Srpske pravoslavne crkve. Cvijović i Pivljanin su tokom prošle jeseni formirali i nezavisni klub odbornika. Prema važećim pravilima, i njih sleduje kancelarija za rad, kao i iznos od oko deset hiljada eura. Postavlja se pitanje, ukoliko novac dobiju, hoće li to značiti da će se iznos DPS-u od 60 hiljada eura umanjiti.

Kada se uporede stavke u budžetu, onda se jasno može vidjeti da nevladin sektor dobija znatno manje novca od političkih partija. Tako se za nevladine organizacije na godišnjem nivou izdvaja svega 20 hiljada eura. Mnogo se manje novca iz budžeta izdvaja za stanarine licima u stanju socijalne potrebe nego za zakup prostora za političke partije. Dok se na partije u ovom slučaju troši 15 hiljada, socijalno ugroženi mogu da se nadaju iznosu od svega tri hiljade eura. Za nagrade najboljim učenicima i studentima planirano je svega 2.000 eura. Za nabavku udžbenika za školarce plan je da se potroši 55.000 eura, a za studentske stipendije planirano je da se potroši 31.000 eura. U poređenju sa političkim partijama i Opštinska organizacija Crvenog krsta prima skroman iznos, jer će se za rad ove humanitarne organizacije potrošiti 38.000 eura. Ne treba zaboraviti da je lokalna uprava u ovoj godini planirala da za program vrhunskog sporta izdvoji 5.000 eura ili 32 puta manji iznos nego što troše političke partije.

Odborničke naknade 68.000 eura

Ne treba zaboraviti da se pored 163 hiljade eura za političke partije iz opštinskog budžeta izdvajaju i sredsta za naknade odbornicima. Prema budžetskom planu za naknade će biti potrošeno 68 hiljada eura. Na taj iznos treba dodati i platu predsjednika lokalnog parlamenta Dragiše Sokića, koji ovaj posao obavlja profesionalno. U svakom slučaju, svaki odbornik u prosjeku, bez Sokića, na godišnjem nivou dobije po dvije hiljade eura. Naravno od 34 odbornika, nijedan odbornik ne dobija isti iznos, jer postoje razlike usled različitih obaveza u radu skupštinskih tijela.

Najnovije vijesti

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 13274 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8020 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7198 pregleda

Kupiću vodenicu i vratiti je crkvi

19. juna 2020. 6522 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6506 pregleda
%d bloggers like this: