Video- Visok vodostaj Breznice i vidru istjerao iz vode

    1 godina pre 1413 pregleda Izvor: PV Informer
REDAKCIJA –

U gradskom parku Vodice građani su u rijeci Breznici često gledali divlje patke, čaplje, a u ranim jutarnjim časovima nešto rjeđe i kormorane. Međutim, vidjeti vidru u užem gradskom jezgru svakako je neobično. Očigledno je da je podivljala Breznica na čistac večeras istjerala i vidru na asfalt, kao što se može vidjeti na video snimku kod mosta u neposrednoj blizini Milet bašte.

Vidra je najaktivnija kad krene padati mrak i tada obično lovi. Ima dobar vid i zbog toga se može snaći u situacijama u kojima se druge životinje zasigurno ne požele naći. Njena osnovna hrana su ribe i žabe.

Pljevaljski ribolovci su povremeno vidre gledali u Ćehotini, Otilovićkom i Borovičkom jezeru, ali je prava rijetkost vidjeti vidru u Breznici u užoj gradskoj sredini.

Razlog što se vidre ne mogu vidjeti je svakako što iz svojih skrovišta u lov kreću noću. Ipak kamere sa video nadzora u ribnjaku Vodice su više puta zabilježile četiri vidre koje se u toku noći spuštaju u ribnjak i love ribe.

Pošto vidre teško napuštaju teritoriju u kojoj love, a ribnjak u Vodicama im je kao samoposluga u kojoj mogu besplatno da dobiju obrok u vidu svježe ribe, jasno je da će štete po riblji fond u gradskom ribnjaku biti redovne.

Vidra iako spada u vrstu štetočina je zaštićena zakonom kao ugrožena vrsta, pa je lov vidre zabranjen, što im daje mogućnost da i u zoni parka Vodice pronađu svoje stanište.