VJEČITO PITANJE – DA LI SMIJE DA SE RADI NA CRVENO SLOVO? Vladika KONAČNO riješio dilemu, odgovor će vas IZNENADITI!

    2 meseca pre 1298 pregleda Izvor: mondo.rs

Sigurno ste i vi čuli da kada je crveno slovo u crkvenom kalendaru, tj. neki veliki vjerski praznici, ne bi trebalo da radite kućne poslove, osim onih osnovnih poput spremanja hrane. Međutim, episkop Njemačke Vladika Grigorije otkriva da to baš i nije pravilo kojeg treba slijepo da se držite.

Sasvim je u redu, dodaje, da na „crveno slovo“, obavimo neodložne poslove, posebno što SPC u svom kalendaru ima 38 praznika, plus 49 nedelja koja se štampa crvenim slovima u kalendaru.

Često dobijam pitanja da li se smiju obavljati kućni poslovi na crkvene praznike? Da li se smije uključiti veš-mašina, počistiti stan, opeglati odjeća? Odgovor glasi: Da, smije. U većini slučajeva, uvjerenje da se ne smiju obavljati kućni poslovi na crveno slovo proizlazi iz sujevjerja, a ne iz istinskog poštovanja prema svetitelju ili prazniku koji se toga dana proslavlja„, napisao je na svom profilu Vladika Grigorije.

Zamislite da je samo neki praznik i mi kažemo: ‘Danas ne radimo ništa, ali idemo u restoran. Onda nas tamo poslužuju konobari, koji su isto kao mi hrišćani i koji trče i rade. I mi mislimo da smo nešto bolji od njih’. Međutim, nijesmo jer oni su bolji od nas u tom trenutku jer nas služe. Isto tako je zanimljivo moje sjećanje na djetinjstvo kada su u mom selu ljudi odmarali od poljskih poslova„, priča sveštenik i nastavlja:

Tog dana praznika nisu išli u crkvu, nego su igrali karte i svađali se dok igraju karte. Na Svetoj Gori, koliko se ja sjećam, a i u manastiru u kom sam ja živio, kod vladike Atanasija, mi bismo poslije službe – ako se služi liturgija, a naravno liturgija je na praznik i crveno slovo, ručali, a onda bimo i radili. Išli smo na svoja poslušanja. Dakle, rad sam po sebi nikada ne može biti zlo. Međutim, nepoštovanje praznika i nemanje respekta prema svetitelju kojeg tog dana praznujemo se ogleda u tome šta mi mislimo i kuda su upućene naše misli i naša djela, a ne na to da sada sjedimo i ništa ne radimo„, rekao je on.