Vjeruju da će biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora

    1 mesec pre 135 pregleda Izvor: rtcg.me

Predstavnici sindikata i poslodavaca vjeruju da će izmijenjeni Zakonom o radu, nakon što su ga poslanici izglasali drugi put a predsjednik države potpiše, biti produženo važenje Opšteg kolektivnog ugovora koji uređuje radna prava.

Budući da su poslanici očekivano drugi put izglasali izmijenjeni Zakon o radu, predstavnici sindkata i poslodavaca vjeruju da će procedura prije objavljivanaj Zakona u Službenom listu teći nesmetano i da će uskoro biti na snazi. Izmjene Zakona predviđaju produženje roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora do kraja 2021.

„Znači da će svi zaposleni u Crnoj Gori moći da ostvaruju osnovna prava iz rada i po osnovu rada, prije svega to su uvećanje zarade po osnovu minulog rada, po osnovu prekovremenog ili noćnog rada, rada u dane državnih i drugih praznika, prava na otpremninu u slučaju odlaska u penziju, razne vrste jednokratne pomoći, pravo na plaćeno odsustvo“, kazala je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih Sindikata.

„Ove su izmjene od opšteg interesa za sve zaposlene a samim tim za sve građane. Očekujem u zakonskom roku da će ove izmjene stupiti na snagu“, kazao je Duško Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata.

„Očekivanja su da izmjene Zakona o radu ubrzo stupe na snagu i samim tim se produži Opšti kolektivi ugovor do 31.12. 2021.“, kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca Crne Gore.

I poslodavci i sindikati očekuju da u manje od 30 dana nevaženja Opšteg kolektivnog ugovora neće biti zloupotreba poslodavaca, naročito u onim djelatnostima gdje ne postoje granski i pojedinačni ugovori na nivou kompanija.

„Taj vakum koji je postojao je bio kratak, verujemo da poslodavci nisu iskoristili tu situaciju“, kazala je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca.

Pregovori socijalnih partnera o novom Opštem kolektivnom ugovoru počeli su prošle godine ali su zaustvaljeni s početkom krize. Godina, koliko će biti produženo važenje postojećeg, biće dovoljna da se usaglase odredbe novog Opšteg kolektivnog ugovora.

„Kroz socijalni dijalog, kroz pregovore pokušaćemo da što prije dođemo do novog Opšteg kolektivnog ugovora ali to ne znači da ćemo prihvatiti gubljenje prava zaposleih iz njihovog radnog odnosa“, kazao je Zarubica.

„Nadam se da ćemo imati prilike da sa ministarstvom za ekonomski razvoj formiramo tim koji će nastaviti prošle godine započete razgovore o tekstu novog Opšteg kolektivnog ugovora „, dodala je Mihajlović. 

Pojedine države regiona usvojile su i Lex specijalis kojim se uređuju radni, poslovni i zdravstveni segment. I u Crnoj Gori socijalni partneri smatraju da je potrebno definisati regulativu koja uređuje tu oblast u uslovima krize.

Najnovije vijesti

Prognoza vremena – 6. mart

5. marta 2021. 20:30

Najčitanije

Pogledajte rezultate glasanje po opštinama

31. avgusta 2020. 15929 pregleda

Pljevaljska „vještica u magli“

20. decembra 2020. 8187 pregleda

Jesu li Pljevlja žrtvovan grad?

27. marta 2020. 7345 pregleda

Pljevlja u doba Korone 19.03.2020. (VIDEO)

19. januara 2021. 7002 pregleda

Na Jabuci “pali” šverceri narkotika

15. jula 2019. 6986 pregleda